Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Black Month
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Lattiamateriaalit suurvertailussa: parketti, vinyyli, laminaatti, korkki ja laatta

Julkaistu 08.09.2022

Meinaako remontti tai täysin uuden kohteen lattiavalinta olla ajankohtainen? Erilaiset lattiamateriaalit on tarkoitettu erilaisiin tiloihin ja tilanteisiin, joista nyt kerrommekin viiden suosituimman lattian erilaiset edut sekä haitat. Lattian valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota niinkin tärkeisiin seikkoihin kuin veden- ja iskunkestävyyteen, sekä tuntumaan jalalle, helppohoitoisuuteen, hiljaisuuteen, allergiaystävällisyyteen sekä takuuseen. Näiden pohdinnan kautta selvität helposti mikä on paras lattiamateriaali juuri sinun tilaasi ja ympäristöösi.

Erilaiset lattiamateriaalit erilaisiin tiloihin ja käyttötarkoituksiin

Laattalattian valinta on kaikista yksioikoisin; märkätilaan, kuten suihkuun tai kylpyhuoneeseen, ei kannata edes ajatella muuta vaihtoehtoa. Märkätilassa lattian alla on oltava asianmukainen vedeneristys ja lattiaa asennettaessa siihen on pystyttävä tekemään kallistukset (kaadot) lattiakaivoa kohden. 

Kun siirrytään kuiviin sisätiloihin eli asuin-, toimisto- tai tuotantotilaan, ei valinta olekaan enää niin helppo. Lapsiperheille ja lemmikkieläintalouksiin vaaditaan hyvin kestävä, jalalle mukavan tuntuinen ja helppohuoltoinen lattia. Hiljaisuuskaan ei ole kodin lattiassa pahitteeksi, mutta etenkin toimistossa sen tarve korostuu. Laattalattia usein vaatii lattialämmityksen ja erittäin korkealla kiiltoasteella ei välttämättä tarjoa hyvää kitkaa eli turvallisuudesta tinkiminen kuulostaa huonolta kompromissilta. Alla muutama tärkeä seikka jotka ratkaisevat ja helpottavat kuiviin sisätiloihin lattian valintaa.

100 % vedenkestävyyden tarjoaa vain kaksi lattiaa

Täysin vedenkestäviä lattiamateriaaleja listamme lattioista on kaksi; laatta sekä komposiittirunkoinen vinyylilankku. Laattalattia on näistä itsestään selvä ja vesi voikin päästä läpi ainoastaan heikoista saumauksista. Toisesta vaihtoehdosta, eli vinyylilankusta, on valitettavasti markkinoilla myynnissä myös useita erilaisia versioita, joista suuri osa sisältää puukuitupohjaisen rungon. Harva tietää, että vinyylilankkuja on markkinoilla myös ns. edellisen sukupolven versioina jotka eivät kestä vettä mm. keittiössä kovinkaan hyvin.

Me emme näitä edellisen sukupolven vinyylilankkuja kuitenkaan tarjoa, sillä niiden ongelmat ovat samanlaiset kuin laminaatissa, parketissa tai korkissa; veden päästessä kosketuksiin lattian sisuksen eli rungon kanssa, runko turpoaa, nostaa saumoista lattian koholle jonka terävät kulmat osuvat sukan pohjaan ja rikkovat sekä sukkia sekä myös pintamateriaalia halkeilemalla. Kaikista uusimmissa ja parhaimmissa vinyylilattioissa vedenkestävyyden varmistaa kivikomposiittirunko eli Stone Composite Plastic (SPC). Kivikomposiitti-runkoisen lattian voi sijoittaa huoletta esimerkiksi eteiseen, keittiöön, tuulikaappiin, saunan yhteydessä vilvoittelu-/ ja pukeutumistilaan sekä kodinhoitohuoneeseenkin.

Vinyylikorkki vs vinyylilankku kosteustesti

Kuvassa yläpuolella komposiittirunkoinen vinyylilattia, joka on kosteustestin jälkeen täysin kunnossa. Alapuolella vesivauriota kärsinyt, edellisen sukupolven HDF-runkoinen vinyylikorkkilattia joka turposi testin aikana 20 % ja alkoi jonka pinta alkoi "lainehtimaan".

Vertailumme muut lattiamateriaalit eivät pääsekään tälle listalle. Esimerkiksi laminaatti on helppo kyllä pitää puhtaana ja itse laminaatin pinta on vedenkestävä, mutta runko ei tyypillisesti koskaan: mikäli tuotekuvauksessa mainitaan että lattia on n. 8-12 mm paksu ja sen rungon väri on ruskea, voit olla varma että se on puukuitupohjainen HDF-runko. HDF-levystä tehdyn lattian pinta saattaa iskun saadessaan "aueta", altistaen lattian vesi- ja muille vaurioille. Samoin laminaattilattian saumat imevät vettä sisäänsä eli lemmikin juoma-astian lähellä tai keittiön vesipisteen lähellä vesi saattaa pikkuhiljaa imeytyä tällaisen laminaattilattian runkoon ja lattian rungo pääsee turpoamaan.

Sama pätee korkkilattiaan sekä parkettiin; veden päästessä lattian saumoista tai jalkalistojen alle runkoon, turvottaa se lattian ja pahimmassa tapauksessa saa sen kupruilemaan rumasti. Veden päästessä lattian sisään, saattaa se aiheuttaa ongelmia huoneilman kanssa sillä kosteaksi jäänyt lattia ei pääse kuivumaan nopeasti ja tarjoaa hyvän kasvualustan mikrobeille. Kivikomposiittirunkoisen vinyylilattian kanssa näin ei voi käydä, sillä materiaali ei tarjoa kasvualustaa tällaisille mikrobeille. Siksi laadukasta sisäilmaa arvostavan kannattaa valita kivikomposiittirunkoinen vinyylilankku jolla on M1-sisäilmaluokitus.

Laminaattilattia kopisee ja on liukas

Tiedätkö sen tunteen, kun astelet asuntonäyttöön tai tyhjään toimistoon sisään, muualla on hipihiljaista ja ainut ääni joka tilassa kuuluu, on kenkäsi kopina laminaatilla? Niinpä: kova ääni on yksi tärkeimpiä syitä miksi laminaattilattian suosio on laskussa tällä hetkellä. Lemmikin kynsien rapina kuuluu varmasti myös alakerran naapuriin asti. Vinkki: jos omistat alakerrassa naapurin, naapurisovun takia kannattaa valita hiljaisempi lattia.

Laminaattilattian kopina sekä sen kylmyys ja kolkkous syntyy todella tiiviistä pinnasta, joka on prässättyä paperia sekä hartsimelamiinia. Tästä sana "laminaatti" on myös peräisin. Vinyylilankuissamme pinta on polyuretaania (PUR), joka tekee pinnasta lämpimän sekä hiljaisen sopien jokaiseen tilaan. Polyuretaanipinta on hieman laminaattia pehmeämpi materiaalina, mutta tämä on otettu huomioon uuden sukupolven vinyylilankuissa siten, että rungon alle on valittu erittäin kestävä tiivis kivikomposiittirakenne. Sen ansiosta vinyylilankun iskunkestävyys on parempi kuin laminaatin ja sen ansiosta myös laminaattilattian rumpukalvomaisen rakenteen aiheuttama kopina ja rapina on myös poissa. Lue lisäksi suuri vertailumme laminaatin sekä vinyylilattian eroista.

Jos vinyylilankku on ääripää lattioiden hiljaisuuden sekä askeltuntuman parhaimmistossa ja laminaattilattia sen toisessa päässä edustamassa heikointa vaihtoehtoa, asettuvat loput vertailumme lattiat tämän skaalan keskiosaan.

Laattalattia on hiljainen mutta ilman lattialämmitystä kylmän tuntuinen. Parkettilattia on oikein asennettuna hiljainen, mutta saattaa alkaa ajan myötä "narisemaan" - etenkin lukkopontilliset mallit. Liimapontillinen parketti on hiljaisempi narinan/natinan suhteen.

Korkkilattia sen sijaan on hiljaisuutensa puolesta parhaimmistoa ja lähimpänä vinyylilankkua, samoin jalkatuntumaltaan. Usein markkinoilta löydettävä korkkilattia onkin vinyylikorkkia, jolloin sen pinta on kuin vinyylilankussa, mutta lattian sisus on heikosti kosteutta kestävää HDF:n ja korkin yhdistelmää. Aidot korkkilattiat joissa pinta on korkkia, ovat erittäin herkkiä naarmuille ja iskuille, eli lattia on lemmikki- ja lapsitaloudessa nopeasti heikossa kunnossa.

Parketti ei ole helppohoitoisin lattiamateriaali

Parkettia on pitkään pidetty hyvin kauniina, lämpimänä, ajattomana ja ekologisena vaihtoehtona etenkin makuuhuoneisiin, olohuoneisiin sekä muualle kodissa. Näitä se edelleen onkin, mutta parkettiin päätyvän pitää hyväksyä jalopuun heikompi iskun- ja naarmunkesto. Elämän jäljet näkyvätkin parketin pinnassa helposti; lattia naarmuuntuu koska jalopuu ei ole yhtä kestävä kuin vinyyli tai laminaatti.

Vinkki: kannattaa valita mieluummin öljyvahattu parketti kuin lakattu parketti. Lakatussa parketissa naarmut näkyvät valkoisina viiruina, kun taas öljyvahatussa parketissa naarmun kohtaan voi lisätä öljyvahaa häivyttämään naarmun jälkeä. Lakattu parketti myös sulkee lattian hengittävyyttä eli sen sijaan että kävelet puulattian pinnalla, käveletkin lakan päällä joka ei tunnu samalta kuin aito puu.

Parketin ollessa aitoa puuta, on tarkka myös ilman suhteellisten kosteuden vaihteluista. Kesällä kun ilma on kosteaa, parkettilattia laajenee, kun taas talvella kun ilma on kuivaa, parkettilattia supistuu. Talvella parketin ostajan kannattaa jo takuuehtojen takia käyttää ilmankostuttimia.

Öljyvaha sekä etenkin parketissa pintaviimeistelyyn valittu harjattu pinta parantavat lattian kulutuskestävyyttä, jonka vuoksi lattiaan tulevat jäljet eivät näy yhtä helposti. Iskunkestävää parkettilattiasta ei silti saa, sillä kyseessä on viimekädessä aito puu. Tätä moni parkettilattian ostaja saattaa arvostaa: puu patinoituu kauniisti käytössä eli pienet kolhut ja naarmut lisäävät sen luonnetta. Mikäli olet allerginen kolhuille, kannattaa valita jokin muu kuin parketti.

Parketti lattiamateriaalit Lapua Floors Stone Wash Select 190 Hiottu

Kuvassa hiottu tammiparkettilattia Stone Wash Select 190 

Siinä missä parkettia tulee huoltaa aika-ajoin, vertailumme muut materiaalit pysyvät kuosissa ilman hiontoja tai vahailuja. Vinyylilankuissa on huoltonsa puolesta se etu, että lattioidemme UV-suoja ylläpitää sen pitkää ikää eikä lattia pääse haalistumaan/kellertämään. Tämä on yksi syy siihen, miksi voimme tarjota vinyylilattioillemme kotikäyttöön 20 vuoden takuun!

Laatat, korkki, vinyylilankku sekä laminaatti voidaan huoltaa imuroimalla sekä pesemällä lattianpesuaineella. Parhaiten pesuaineita ja kosteita pesuja kestää kivikomposiittirunkoinen vinyylilankku ja laatta, yllä mainittujen syiden takia. Vinyylilankun ostajan kannattaa valita lattialleen sopiva ja suunniteltu vinyylilattian puhdistusaine. Laattalattiassa toki tulee ottaa huomioon saumojen keräämät liat ja imurointi, vaikka itse laatta on helppo hoitaa ja puhdistaa.

Elämää kestävin lattia on vinyylilattia

Mikä kestää siis parhaiten elämää? Mekaanista kulutusta ja iskuja kestää parhaiten vinyylilankku ja laatta. Kovasta iskusta voi laatta haljeta, aitoon jalopuuparkettiin tulee todella syvä lommo tai naarmu ja korkki sekä laminaatti halkeavat pinnasta aina runkoon asti päästäen lian sekä kotseuden lattian runkoon kun pinta ei suojaa kosteudelta. Samasta syystä kuin vinyylilattia on 100 % vedenkestävä, on se myös äärettömän hyvä iskunkestävyydeltään; kivikomposiittirungon vuoksi vasaratestin kokeneessa lattiassa vain vinyylilankun pintaan on tullut hyvin pieni nirhauma (ks. kuva alla). 

vaalea laminaatti vinyylilattia vassaratesti

Kuvassa vasaratestin tulos laminaattilattialla sekä vinyylilattialla.

Kivikomposiitista tehty kova runko takaa sen, että keittiössä tippunut puukko, eteisessä tippunut kahvakuula/työkalu kuten vasara, toimiston kaatuva pöytä, rajuja leikkejä leikkivä lapsi tai eläimen kynnet eivät pääse vaurioittamaan lattiaa pintaa syvemmältä. Kova runko estää veden pääsyn lattian rakenteisiin, jolloin lattia ei pääse turpoamaan, lattian pinta ei ala kupruilemaan. Siltikin, vinyylilattian monet asiakkaan hurmannut ihanan lämmin ja pehmeä PUR-pinta tekee siitä miellyttävän jalalle.

Lattiamateriaalit ovat hintahaitarin ääripäissä

Edullisin hinnaltaan, mutta rehellisesti sanottuna huonoin ja halvimman oloinen myös lopputulokseltaan, on laminaatti. Sen hinnat pyörivät noin 10-40 euron välillä per neliö, joten laattalattian kanssa se on yksi haitarin edullisimmista vaihtoehdoista. Laattalattian voi saada myös yhtä edullisesti kuin laminaatin, mutta sen neliöhinnat voivat nousta jopa satoihin euroihin riippuen laadusta. Korkkilattia sekä parketti ovat hintahaitarin kalleimmasta päästä, sillä korkkilattia kustantaa n. 30-60 euroa neliö ja 1-sauvainen laadukas parketti noin 60-120 euroa neliö.

Nopein lattia asentaa on uivaksi asennettava SilentTECH-vinyylilattia. Toiseksi nopein on alusmateriaalin tarvitseva laminaatti, korkkilattia ja parketti, jotka vaativat sirkkelin asennettaessa lankun katkaisuun. SilentTECH-vinyylilattian voi katkaista katkoteräveitsellä eli asennettaessa pölyä syntyy tilaan kaikista vähiten SilentTECH-vinyylilankulla jossa on kivikomposiittirunko.  Kaikista hitain asentaa on laattalattia joka vaatii kiinnityslaastin sekä saumaukset.

Laminaattilattian sekä parkettilattian budjettiin pitää varata n. 5-6 e/m2 erillisen askeläänieristeen hankintaan ja asennukseen. Meidän SilentTECH-vinyylilankuissamme on sekä tuotteeseen, että hintaan integroitu askeläänieriste, joka säästää yhden vaiheen myös asennuksessa. Voit tutustua tarkemmin SilentTECH-teknologian etuihin

Summa summarum: vinyylilankku on sopiva lattia lähes jokaiseen tilaan, tarpeeseen ja budjettiin! Ilman lattialämmitystä se on lämmin ja mukava sekä laattaa lukuunottamatta kestävin vaihtoehto. SilentTECH-vinyylilankun valinnan myötä saat myös laadukaan sisäilman (M1-sisäilmaluokitus), 100 % vedenkestävyyden, erittäin hyvän iskunkestävyyden, helpon huollon, edullisen hinnan ja miellyttävän tuntuman jalalle! Mikäli kaipaat inspiraatiota lattiakuosin valintaan, tutustu asiakkaidemme koteihin. Olemme myös koonneet kattavat asennusohjeet teksti- ja videomuodossa, joiden avulla näet miten helppoa ja nopeaa vinyylilankun asennus on!


Artikkelissa mainitut tuotteet


 Lähetä WhatsApp-viesti