Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Syksyn sävyt
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 24.07.2024


Kovapuulattia ja parketti: Mitä eroa ja mitä yhteistä niillä on?

Julkaistu 24.07.2024

Parketti tunnetaan arvostettuna klassikkolattiana, josta moni haaveilee. Vinyylilattia ja laminaattilattia pääsevät sävyiltään ja kuvioinnitiltaan jo hyvin lähelle aitoa puulattiaa, mutta täysin aidolta puulta tuntuu ainoastaan – no, aito puupinta. Tämän haasteen ratkaisemiseksi markkinoilta löytyykin paljon uusia kovapuulattioita, joiden laaja sävyskaala vaihtelee harmaasta lämpimään ruskeaan ja vaaleasta tummaan.

Mutta mitä eroja ja yhtäläisyyksiä kovapuulattialla ja aidolla parkettilattialla todellisuudessa on?

Mukavan lämmin tuntuma jalan alla

Sekä kovapuulattian että parketin pinta tuntuu jalkaa vasten pehmoisen lämpimältä, ja lattialla on miellyttävää tallustella paljainkin varpain. Suureen osaan markkinoilta löytyviin kumpaakin lattianpäällystettä on yhdistettävissä myös lattialämmitys erityisen mukavan lämpöisyyden takaamiseksi ympäri vuoden.

Pintakäsittelystä hieman riippuen myös puun tekstuuri tuntuu kummassakin vaihtoehdossa samalla tavalla: aidot puunsyyt tuntuvat luontevalta ja kodikkaalta.

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla kauniin lämpimänsävyinen Vieno-kovapuulattia ja oikealla samaan sävymaailmaan kuuluva tammiparketti. Pelkän pinnan ja ulkonäön perusteella kovapuulattiaa ja parkettia on vaikeaa erottaa toisistaan.

Mitä lattian pinnan alta löytyy?

Valtaosassa kovapuulattioista runko on samaa materiaalia kuin laminaatissa, eikä se kestä kosteutta. Laminaatin HDF-runko valmistetaan tiivistetystä puukuidusta, jota moni ei mielellään suosi oman lattiansa rungossa. 

Vinyylilattiakaupan kovapuulattioissa on kuitenkin täysin sama runko kuin vinyylilattioissamme. Runko valmistetaan kivikomposiitista, jonka keskeinen ainesosa on kestävä ja jämäkkä kalkkikivi. Kivikomposiitti eli SPC on 100-prosenttisesti vedenkestävä materiaali, jonka ansiosta kovapuulattioissamme kosteus ei pääse tekemään tuhojaan pintakerrosta syvemmälle. Oman valikoimamme kovapuulattioissa on myös valmiiksi integroitu askeläänieriste.

Parkettilattia puolestaan valmistetaan kokonaan puusta. Parkettien runkoja on myös markkinoilla monenlaisia: massiiviparketti on pinnasta pohjaan samaa puuta, kun taas suuri osa parketeista on kerrosrakenteisia. Yleisimpien kerros- eli lautaparkettien runko on ristiinlaminoitu, joka parantaa lattian kestävyyttä.

Entä lattian pintakerros?

Parketin pintakerros on selkeästi kovapuulattian pintaa paksumpi. Kovapuulattian pinnalle sen upean ilmeen antaa puuviilu, jossa kaikki aidot syykuviot ja satunnaiset oksankohdat saavat näkyä. Parketissa ja kovapuulattiassa onkin se hyvä puoli, ettei toista täysin samanlaista lankkua ole olemassa. Koska kovapuun pintakerros on ohuempi, emme suosittele sen hiomista. Vinyylilattiakaupan kovapuulattiavalikoimaan kuuluu muutamastakin eri puulajista valmistettuja lankkuja, joista voit valita itsellesi mieluisimman.

Kovapuulattia on edullinen

Kokonaan puinen runko ja paksumpi pintakerros näkyvät myös sen hinnassa, eikä parketti olekaan tunnettu erityisen edullisena lattiamateriaalina. Kovapuulattialla saavutetaan sama upea, arvokkuutta ja laatua henkivä lopputulos huomattavasti budjettiystävällisemmin. Vinyylilattiakaupan kovapuulattioilla on myös todella pitkä 20 vuoden runkotakuu!

Puulattia ei kestä kosteutta

Niin parketin kuin kovapuulattiankin puhdistuksessa kannattaa käyttää kosteutta niin vähän kuin mahdollista. Pintakäsittely suojaa lattiaa kyllä suurimmilta vaikeuksilta, mutta erityisesti lattialle makaamaan jäämä kosteus vahingoittaa puista pintaa. Kummaltakin lattialta kannattaa kuivata esimerkiksi kaatuneen vesilasin jäljet pikimmiten, ja eteisen lattiaa kannattaa suojata sadesään ja talvella kenkien mukana kulkeutuvan lumen vaikutuksilta.

Kokonaisuudessaan nimestä ja pienistä eroista riippuen kovapuulattia, kovetettu puulattia tai englanniksi hardwood floor on monilta ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen parkettilattian kanssa. Hintaan, asennukseen ja esimerkiksi lankun paksuuteen vaikuttavia erojakin kuitenkin löytyy. Perustasoisesta ylläpidosta huolehtimalla kovapuulattiasta saakin hyvin pitkäikäisen kaverin. Kovapuulattioistamme on tilattavissa myös mallipalat!


 Lähetä WhatsApp-viesti