Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Syksyn sävyt
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 06.09.2023


Vinyylilattian asentajan muistilista

Julkaistu 06.09.2023

Harkitsetko uudiskohteeseen tai jo vanhempaan tilaan vanhan lattianpäällysteen tilalle vinyylilattian hankkimista? Vinyylilattia on erinomainen valinta paitsi moderniin kotiin tai toimistoon, myös perinteikkäämpään aikaa nähneeseen kohteeseen. Se on helppohoitoinen, kestävä ja tyylikäs. Vaikka vinyylilattian asentaminen ei olekaan rakettitiedettä, huolellinen valmistelu sekä oikeaoppinen asennus ovat tärkeitä lopputuloksen kannalta.

Vinyylilattian alusta

Ihan ensimmäinen askel on varmistaa, että asennuspinta on puhdas, kuiva ja tasainen. Aluslattian kunto asettaa perustan koko asennettavan lattianpäällysteen kestävyydelle. Jos lattia ei ole tasainen, sitä on tarvittaessa tasoitettava – esimerkiksi betonin kohdalla puhutaan ylitasoittamisesta. Epätasaisuudet vaikuttavat merkittävästi vinyylilankkujen asentamiseen, ja epätasaisella alustalla jopa lankkujen pontit saattavat rikkoutua ja irrota paikoiltaan. Myös alustan liiallinen kosteus vaikuttaa lattian asettumiseen, hengitysilman laatuun ja saattaa aiheuttaa rakenteellisiakin vaurioita. Erillisen blogitekstin vinyylilattian aluslattiasta löydät täältä.


Vinyylilattiakaupan vinyylilankuissa askeläänieriste löytyy valmiiksi integroituna, joten sen hankkimisesta tai alustan päälle levittämisestä asentajan ei tarvitse huolehtia. Betonisen aluslattian päälle tulee kuitenkin asentaa kosteussulku. Kosteussuojaksi soveltuu loistavasti esimerkiksi 0,2 mm:n polyeteeni- eli PE-kalvo.

Asianmukaiset asennustyökalut

Vinyylilattiakaupan kivikomposiittirunkoisen vinyylilattian asentaminen on asentajan onneksi verrattain siistiä puuhaa. Alustan suoruuden tarkistamiseen tarvitaan vähintään parin metrin pituinen linjari, ja lankun katkaisemiseen riittää tavallinen katkoteräveitsi. Muita tarvittavia työkaluja ovat suorakulma, lyöntipalikka sekä asennuskiilat liikuntasaumojen varmistamiseksi. Minkäänlainen saha, sirkkeli tai kuppiterä eivät asentamisessa ole pakollisia, mutta esimerkiksi patterin putkien tai vaikeamman muotoisten seinänvierustojen kohdalla ne saattavat osoittautua aika käteväksi lisävälineeksi.


Noudata valmistajan ohjeita

Oikeaoppinen asennus valmistajan ohjeistusta noudattaen on tärkeää jo pelkästään senkin vuoksi, että lattian mahdolliset takuukriteerit täyttyvät. Asentajalla on myös vastuu varsinaista lankkujen asennustyötä tehdessään varmistua siitä, että tulee asentaneeksi vain ehjiä ja laadultaan hyviä lankkuja. Eri vinyylilattioiden valmistajien ohjeet saattavat hieman poiketa toisistaan. Tämä johtuu esimerkiksi erilaisuuksista materiaaleissa, lankun mitoissa ja ominaisuuksissa sekä toisistaan poikkeavista sivu- ja päätyponttien lukitusmekanismeista.

Muutamia yleissääntöjä vinyylilattian asentajalle:

  • Lattian asentaminen kuuluu rakennus- tai remonttiprojektin viimeisiin vaiheisiin. Pyri siis aikatauluttamaan asennus vasta loppusuoralle, jotta myöhemmät työvaiheet eivät vahingoita upouutta lattiapintaa.
  • Vinyylilattiakaupan ja usein muidenkin valmistajien vinyylilattiat asennetaan “kelluvaksi” eli uivaksi alustansa päälle. Ohjeenmukaisten liikuntasaumojen huomioiminen on siis tärkeää.
  • Lattia asennetaan tavallisesti ikkunasta tulevan valon suuntaisesti vasemmalta oikealle eli siten, että suunta on sama kuin huoneeseen pääasiallisesta valolähteestä eli usein juuri ikkunasta tulevalla valolla. Useimmiten lankkujen suunta on myös ovesta tullessa pitkittäinen.
  • Vinyylilattia soveltuu vedenkestävyydestään huolimatta ainoastaan kuiviin sisätiloihin. Vinyylilattiakaupan vinyylilankku sekä vinyylilaatta kestävät kuitenkin loistavasti esimerkiksi eteisen, keittiön, kodinhoitohuoneen tai pukuhuoneen haasteita.

Vinyylilattiakaupan valikoiman lattioiden tarkemmat asennusohjeet löydät asennusohjeet-sivultamme.

Vinyylilattian asentamisen voi jättää myös ammattilaiselle

Vaikka vinyylilattian asentaminen sujuu monelta myös omin käsin, moni haluaa myös jättää asennustyön sellaiselle, jolta löytyy kokemusta ja osaamista. Asiantunteva asentaja takaakin varmuuden kestävästä ja laadukkaasta lopputuloksesta, joka on toteutettu kuhunkin tilaan asianmukaisesti ja ohjeita noudattaen. Näin lattian ostajana on helppo odottaa uuden lattiapinnan valmistumista turvallisin mielin.

Yksi esimerkki lattian asennukseen erikoistuvasta yrityksestä on Parkettistudio. Kattavasti Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla toimiva lattioihin erikoistunut yritys onkin valinnut Vinyylilattiakaupan vinyylilankut osaksi omaa lattiavalikoimaansa. Parkettistudio siis sekä myy uusia lattianpäällysteitä että asentaa, huoltaa ja kunnostaa lattioita.


Lattian viimeistely

Sekä itse että ammattiasentajan asentaman lattiapinnan viimeistelevät kauniit jalkalistat, kynnykset sekä saumalistat. Lattialistan asennuksessa onkin tärkeää muistaa, että jalkalista kiinnitetään nimenomaan seinään, eikä asennettuun lattiaan. Lattian tulee päästä tarvittaessa elämään ja liikkumaan liikuntasaumojen suoman varan mukaisesti. Siispä, jalkalistaa asennettaessa lattiaa ei saa myöskään painaa listalla alaspäin, vaan lista asennetaan aina lattian tason mukaiseen korkeuteen.

Kokonaisuudessaan vinyylilattia on nappivalinta kotiin, toimistoon tai muuhun julkitilaan, jossa lattiasta toivotaan mahdollisimman helppohoitoista ja kulutusta loistavasti kestävää. Vinyylilattiakaupan vinyylilattian yksi suurimmista eduista on sen täysin vedenkestävä rakenne läpikotaisin. Monelle myös valmiiksi lankun pohjaan integroitu SilentTECH-askeläänieriste on tärkeä tekijä. Oikein ja huolellisesti asennettuna vinyylilattian omistajana lattialla voikin siis odottaa olevan edessään lukuisia mukavia käyttövuosia!

Artikkelissa mainitut tuotteet


 Lähetä WhatsApp-viesti