Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Syksyn sävyt
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Laminaattilattia vs. vinyylilattia - vasaratesti ja vertailu

Julkaistu 08.09.2022

Edullista lattiaa etsivälle on tyypillisesti kaksi vaihtoehtoa yli muiden. Ne ovat laminaattilattia ja vinyylilattia. Lattioissa on materiaaliteknisiä eroja, jotka vaikuttavat niiden käyttöön mm. lämmön, akustisuuden, iskunkeston sekä kosteuden keston suhteen. Pureudumme tässä kirjoituksessa laminaattilattian suurimpiin ongelmiin sekä syihin, miksi moni valitsee vinyylilattian laminaattilattian sijaan.

Laminaattilattia


  • Kova tiivis pinta on prässättyä paperia ja hartsimelamiinia. Pinta on jalkapohjaan kylmä ja akustisesti lattia on kovin äänekäs.

  • Kestää hyvin mekaanista kulutusta mutta iskunkesto huono: kovan esineen osuessa pintaan on lattian iskunkesto heikompi kuin vinyylilattialla. Rikkoutuessaan pinta halkeaa/lohkeaa paljastaen rungon ja usein mahdoton korjata/entisöidä.

  • HDF-runko (High Density Fiberboard) ei kestä kosteutta: saumojen kautta runkoon imeytynyt kosteus ilmasta tai lattialla jätetystä vedestä aiheuttaa rungon turpoamisen, joka näkyy mm. saumojen kohdalta lattian turpoamisena.

Uuden sukupolven vinyylilattiat (PVC- ja SPC-runkoiset)


  • Kestävä ja miellyttävä polyuretaani (PUR) pinnoite. Pinta on lämmin ja akustisesti hiljainen.

  • Kovan ja terävän esineen osuessa isku ei uppoa tiiviin PVC-/SPC-komposiittirungon takia pintaa syvemmälle: pinta ei halkea/lohkeile isoilta alueilta.

  • HDF-runkoiset vinyylikorkkilattiat eivät kestä kosteutta, mutta uuden sukupolven PVC- (Polyvinyylikloridi) ja SPC-runkoiset (Stone Plastic Composite) lattiat kestävät erinomaisesti kosteutta turpoamatta ja ovat hiljaisempia kuin HDF-rungolla varustetut laminaattilattiat ja vinyylikorkkilattiat

Kuvassa 3 lattiaa: 1) Vinyylilattia PVC-rungolla, 2) Laminaattilattia HDF-rungolla, 3) Vinyylilattia SPC-rungolla. Tunnistat HDF-runkoisen lattian parhaiten paksumman rungon (8-10mm) sekä puukuidun väristä ja ulkonäöstä.

Lattioiden kulutuspinnat tarkemmassa tarkistelussa ja vasaratesti

Laminaattilattia on kiinteän ja kovan paperipintansa takia ollut Suomessakin yksi suosituimpia lattioita 1990-2010 vuosien välillä ennen vinyylilattioiden tuloa markkinoille. Pinta on korkeapaineessa prässättyä paperia, johon on tulostettu lattian kuvio. Paperikerroksen päällä on usein läpinäkyvä melamiinihartsi, jossa on mukana pinnan kuviointi/struktuuri.

Laminaattilattian lämpö ja ääni/akustisuus

Laminaattilattian pinta ja rakenne kuulostaa ideana hyvältä, mutta siinä on ongelmansa, jonka moni laminaattilattian omistaja tietää ja tuntee kokemuksen kautta. Paperi- ja hartsipinta on ensinnäkin kylmäntuntuinen jopa sukkasillaan kuljettaessa jalan alla.

Pinnan kovuus yhdessä n. 8-10mm paksun HDF-rungon kanssa tekee siitä aivan kuin rumpukalvon: sen takia lemmikin kynnet kuulostavat äänekkäiltä lattian pinnalla ja lattia kopisee askeläänieristeestä huolimatta runsaasti.

Laminaattilattian iskunkestävyys

Vaikka laminaattilattian pinta on vahvaa, sen alla oleva runko on heikoin lenkki koko lattiassa. Kun lattialle esimerkiksi putoaa kova esine kuten silitysrauta tai paistinpannu, voi pinta mennä helposti rikki ja täysin korjaamattomaksi, koska runko mahdollistaa osuman uppoamisen pinnasta sisään sen alla olevaan pehmeämpään runkoon.

Kovan iskun myötä pinnan alta paljastuu HDF-runko, joka on puukuitulevyä ja usein sävyltään ruskeaa. Vaalean lattian omistajalle kolhut näkyvät tällöin ruskeina kolhuina/koloina lattiassa. Alla kuvat vasaratestistämme:

Kuva: Vasaratestissä KL32 laminaattilattia, johon vasaran terävän kulman sekä kovat että kevyemmät iskut läpäisivät laminaattilattian pinnan, paljastaen HDF-rungon pinnan alta. Pinta tämän takia halkeaa jopa korjauskelvottomaksi.

Vinyylilattian lämpö ja ääni/akustisuus

Vinyylilattian pinta on polyuretaania (PUR), joka on laminaatin tavoin kestävä, mutta huomattavasti hiljaisempi ja erittäin lämmin. Polyuretaani on laajalti testattua ja turvallista materiaalia, jota käytetään myös vaahtomuovipatjojen valmistuksessa. Vinyylilattioita on edelleen markkinoilla ns. vanhan sukupolven versioina, joissa on laminaatin tavoin 8-10mm paksuinen HDF-runko, jolloin rungosta johtuen lattian vedenkestävyys ja äänekkyys/kopina on heikko. Tällaisia ovat mm. vinyylikorkkilattiat. Näitä kannattaa välttää, sillä tarjolle on tullut jo uuden sukupolven vinyylilattiat jotka ovat teknisesti edistyksellisempiä ja kestävämpiä.

Vanha vs. uusi sukupolvi:


  • HDF-rungolla varustettu vinyylilattia on akustisesti äänekkäämpi, vaikka pinnan polyuretaani ei ole yhtä äänekäs kuin laminaattilattian pinta.

  • Uuden sukupolven vinyylilattioissa PVC- ja SPC-runkojen myötä vinyylilattia on erittäin ohut 4-5mm ja tiivis, joka vähentää akustisesti lattian kopinaa. Tämä johtuu rungon ohuudesta, tiiviydestä sekä askeläänieristeestä joka asennetaan lattian alle. Osassa uuden sukupolven vinyylilattioissa on integroitu vaahtopohja (Vinyylilattiakaupan SilentTECH-mallisto esimerkkinä), jolloin asennettaessa ei tarvita erikseen askeläänieristettä.

Vinyylilattian iskunkestävyys

Vinyylilattiaa harkitsevan kannattaa valita uuden sukupolven vinyylilattia, jossa on PVC-/SPC-komposiittirunko. Näissä iskunkestävyys on noussut uudelle tasolle rungon erittäin tiiviin rakenteen ansiosta, jolloin iskun läpäisykyvyltään lattia on parempi kuin laminaattilattia.

PVC-rungolla varustetun vinyylilattian runko on PVC:n ja lasikuidun yhdistelmänä ohut ja hieman taipuisa runko, jonka pontit ovat vahvoja. Rungon eläminen samaa tasoa tai hieman parempaa kuin HDF-lattioiden kanssa, mutta vedenkestävyys ja akustiikka huomattavasti parempi. Lisäksi iskunkestävyys on erinomainen, näin totesi myös TM Rakennusmaailma -lehti testatessaan vinyylilattioita VTT:n avulla vuonna 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=HG0-N7YPEFg

SPC-rungossa on kalkkikiven ja polyvinyylikloridin yhdistelmänä jäykkä, elämätön komposiittirunko, jonka pontit ovat huippukestäviä. Lisäksi runko ei elä ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden takia, eli lattian voi asentaa ilman liikuntasaumoja kiinni seinään. Se on erinomainen vaihtoehto mm. mökeille, joissa ei ole lämmitystä talvisin päällä. SPC-runko on tällä hetkellä edistyksellisin runko vinyylilattioissa. Sen iskunkestävyys on tiiviin rakenteen takia huippuluokkaa.

Koska runko on vahvempi, lattialle putoava veitsi/silitysrauta saattaa vahingoittaa pintaa, mutta se ei uppoa samaan tapaan lattiaan kuin HDF-runkoisilla vinyyli- ja laminaattilattioilla, eli kolhun syvyys on huomattavasti parempi laminaattiin ja vinyylikorkkiin nähden. Tämän ansiosta pinta pysyy myös huomattavasti parempana ja kestää elämää paljon paremmin.

Rungon vahvuudesta ja tiiviydestä huolimatta sekä vinyylilattian että laminaattilattian pinnan pystyy kyllä tuhoamaan terävillä esineillä, kuten kivi huonekalun huopatassun alla jota raahataan, jolloin varmasti pintaan tulee naarmu ja pinta vaurioituu. Vinyylilattiassa kolhut ovat rungon tiiviyden ja kovuuden takia huomaamattomampia, sillä kolhu jää usein pintaan eikä uppoa runkoon asti.

Kuva: Vasaratesti vinyylilattialle osoitti, että kovakaan isku ei läpäise pintaa ja paljasta runkoa pinnan alta, vaikka pintaan tuleekin jälki. Tämä johtuu tiiviimmästä rungosta joka ei anna periksi pinnan alla samalla tavalla, kuin HDF-runkoisissa lattioissa. Rungolla on siis valtava merkitys lattian kulutuskestävyyteen ja siksi siihen kannattaa kiinnittää huomiota!

Rungolla on suuri merkitys lattian vedenkestävyyteen ja akustiikkaan

Laminaattilattia on tyypillisesti edullisempi kuin vinyylilattia. Tämä johtuu pääosin tuotannon matalista kustannuksista materiaalien suhteen. Lattian runko on hienorakenteisesta puukuidusta formaldehydillä eli liiman sideaineilla valmistettua kovaa HDF-puukuitulevyä.

HDF on erittäin kustannustehokas tapa luoda suhteellisen luja materiaali. Haittoihin kuuluvat mm. formaldehydihartsin leviäminen materiaalia sahatessa. Hengityssuojaimien käyttö on suositeltua sekä pintojen puhdistus sahanpurusta. Tämä kannattaa kaikkien allergikkojen huomioida.

HDF-runkoinen lattia on altis kosteuden aiheuttamalle saumojen turpoamiselle ja kosteuden heikolle kestolle. Etenkin saumojen kautta kosteus päästessään sisään runkoon voi turvottaa lattiaa lyhyelläkin altistuksella jopa 10-20 %. Tätä ei lattiavalmistajan takuu korvaa koska kyseessä on käytön virhe.

Osa laminaattilattioiden valmistajista myy laminaattilattioita ”vedenkestävinä lattioina”. Tämä on totta vain osittain: laminaattilattian pinta ei ime itseensä vettä. Ikävä kyllä pienellä präntillä vedenkestävyys taataan vain ”saumoihin/viisteisiin saakka”. Suomeksi tämä tarkoittaa, että saumojen/viisteiden kautta kosteus pääsee runkoon, minkä takia lattia on huonossa kunnossa nopeasti mm. eteisessä ja keittiössä sekä julkitiloissa, joissa kuljetaan talvella kengät jalassa ja lunta/kosteutta tuodaan sisätiloihin.

Tällöin saumojen kohdalta lattian reuna kohoaa, minkä ansiosta sukat tai kengät tarttuvat pinnan laminaattikalvon teräviin reunoihin, jolloin lopputuloksena sukat repeytyvät ja lattian kulmat lohkeilevat.

Google Trends: tiesitkö että nyt vinyylilattiaa etsitään enemmän?

Kuva: Vinyylilattia (sininen) ohitti laminaattilattian (punainen) suosion Google-hakujen määrässä 2013-2014 taitteessa. Moni sisustaja/rakentaja etsiikin tällä hetkellä vinyylilattioita enemmän kuin laminaattilattioita, koska vinyylilattiat ovat osoittautuneet myös käytännössä ylivertaiseksi laminaattilattiaan nähden. Kuva on Google Trends -palvelusta jossa voi tehdä vertailuja eri avainsanojen trendeille.

Vinyylilattioiden rungot

Vinyylilattioita on myös markkinoilla eri rungoilla. Suosituimmat rungot ovat PVC/LVT, SPC/WPC sekä HDF-runkoiset vinyylikorkkilattiat. Nyt tiedoksi lukijalle: olemme totta kai hieman jäävejä tässä suhteessa, sillä olemme tehneet periaatepäätöksen, ettemme kelpuuta HDF-runkoisia lattioita valikoimaamme laisinkaan. Moni valmistaja tarjoaa niitä meille ja ne ovat edullisempia, mutta tiedämme, että nämä HDF-rungolla valmistetut vinyylilattiat (ja laminaattilattiat) aiheuttavat reklamaatioita eniten ja sen takia olemme valinneet mallistoomme vain uudemmalla teknologialla valmistettuja PVC- ja SPC-komposiittirunkoisia lattioita. Tämän takia voimme tarjota huimat 10:n ja 20:n vuoden takuun vinyylilattioillemme, koska rungot kestävät huomattavasti paremmin elämistä.

PVC-komposiittirunkoisessa lattiassa on 100 % vedenkestävää PVC:tä vahvistettuna lasikuituvahvikkeilla. Materiaalia ei tarvitse sahata vaan lankun katkaiseminen tapahtuu viiltämällä vinyylilankun pintaan mm. mattopuukolla pinnan rikkova viilto, sekä katkaisemalla lankku. PVC-runko lattiassa napsahtaa nätisti poikki. Tämän takia se on siisti ja helppo asentaa, eikä formaldehydihartseja leviä hengitysilmaan samaan tapaan kuin HDF-runkoisissa lattioissa.

SPC-komposiittirunkoiset lattiat ovat vielä pidemmälle jalostettu versio PVC-runkoisista vinyylilattioista. SPC eli Stone Plastic Composite -runkoisessa lattiassa on tuotannossa mukaan sekoitettu hienorakeista kalkkikiveä, joka antaa lankulle vahvemman jäykkyyden, ja eliminoi rungon elämisen. SPC-runkoista lattiaa voi siis huoletta asentaa isoon tilaan ilman liikuntasaumoja. Etenkin suurissa julkitiloissa SPC-runkoinen lattia on ehdoton ykkönen. Moni valitsee SPC-runkoisen lattian myös kotiinsa nykyään koska sen tuotantokustannukset ovat tulleet alaspäin.

PVC- ja SPC-runkoiset vinyylilattiat tuntuvat jalan alla lähes identtisiltä. Pinta on yhtä lämmin PUR-pinta (polyuretaani) kuin kaikissa vinyylilattioissa markkinoilla. Rungon jämäkkyys SPC:ssä voi tuntua askeleessa aavistuksen, etenkin jos alla olevan pinnan tasoitteessa on pieniä eroja. SPC siis antaa anteeksi hieman alle jäävän pinnan epätasaisuuksia ja tuntuu jämäkämmältä. Eroa on vaikea havainnoida ellei tiedä, mikä runko lattiassa on.

Hintavertailu

Hintavertailussa laminaattilattia voittaa lähes aina. Toisaalta vanha sanonta kuuluu, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Mikäli lattia menee huonoon kuntoon jo 3-5 vuodessa, on hyvä miettiä, kannattaako laatuun panostaa. Kaikki laminaattilattiat eivät automaattisesti ole edullisia. Laadukas laminaattilattia voi maksaa saman verran tai enemmän kuin edullisin uuden sukupolven vinyylilattiamme, mutta teknisesti häviää vinyylilattialle lähes jokaisessa kategoriassa jotka yllä listasimme. Edullista laminaattia harkitsevan kannattaakin miettiä, onko järkevää uusia lattiaa jopa 3-5 vuoden välein vai valita lattia, joka kestää erinomaisesti lattian takuun ajan 10-20 vuotta ja enemmänkin. Etenkin jos remontoi ja rakentaa itselleen, on lattia yksi tärkeimpiä investointeja jonka uusiminen usein ei ole ekologista tai järkevää kukkaronkaan näkökulmasta.

Ei kannata uskoa kaikkea tässä kirjoituksessa tekemäämme väitettä pureskelematta: tilaa ilmainen mallipala vinyylilankustamme ja upota se veteen, hakkaa sitä vasaralla, rääkkää sitä vaikka rälläkällä, kokeile sitä paljaiden varpaiden alla ja vakuutu itsekin monen muun tavoin. Tilaa meiltä mallipalat ilmaiseksi.


 Lähetä WhatsApp-viesti