Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Syksyn sävyt
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 12.07.2024


Mitä huomioida mattojen valinnassa vinyylilattialle?

Julkaistu 12.07.2024

Suurimmassa osassa kodeista lattia ei ole täysin paljas, vaan siihen pehmeyttä, sävyjä ja sisustuksellista tyyliä tuovat erilaiset mattovalinnat. Mattoja on markkinoilla lukemattomissa materiaaleissa, muodoissa, sävyissä ja ko’oissa.

Matto parantaa viihtyisyyttä, kestävyyttä ja akustiikkaa

Mattojen ainoa tehtävä ei kuitenkaan ole vain näyttää hyvältä: ne suojaavat lattiamateriaalia siellä, missä kulutus on kaikkein suurinta. Suosittelemmekin suojaamaan omaan tyyliin sopivilla matoilla esimerkiksi eteisen, vilkaskulkuisten käytävien ja lasten leikkitilojen lattioita. Myös ulko-ovien edessä kannattaa käyttää laadukkaita ovimattoja.

Lattiatekstiileillä on oma roolinsa myös kodin akustiikan parantamisessa. Erityisesti suuret, muhkeat ja huokoiset matot pehmentävät ääniä ja vähentävät tilan kaikua. 

Muista säännöllinen puhdistus

Jatkuva mattojen peseminen kuluttaa niitä, ja suuri osa matoista onkin syytä puhdistaa ainoastaan ammattilaisen käsissä erityisen hellävaraisesti. Sen sijaan irtoroskan puhdistaminen matoilta säännöllisesti imuroimalla parantaa paitsi tekstiilipinnan, myös lattian kestävyyttä. Lattian kannalta erityisesti siivoaminen mattojen alta kannattaa ottaa osaksi omaa puhtaanapitorutiinia. Maton alle jäävät terävät roskat ja hiekanjyvät nimittäin helposti vahingoittavat lattian pintakerrosta, oli kyseessä sitten vinyyli- puu- tai laminaattilattia.


Kumipohjainen tai lateksipohjainen matto ei kannata

Monissa ohuissa ovi- ja käytävämatoissa on valmiina koko maton pohjaa peittävä kumi- tai lateksikerros, jonka tehtävänä on estää mattoa liukumasta lattian pinnalla. Monelle puu- tai vinyylilattialle tällainen matto ei kuitenkaan sovellu. Pohjan muovi saattaa aiheuttaa esimerkiksi vinyylilattian pintakerrokseen ikävän näköisiä värjäymiä.

Sen sijaan suosittelemme valitsemaan liukuestettä vaativien mattojen kaveriksi liukuestehuopaa. Huopaa myydään usein rullatavarana, ja siitä voi leikata itselleen sopivan kokoisen palan maton koosta riippuen.

Millainen matto mihinkin huoneeseen?

Erityisesti eteistiloissa ja käytävillä kannattaa ulkonäön lisäksi mennä kestävyys edellä. Esimerkiksi luonnonkuituinen sisalmatto kestää yleensä hyvin kulutusta, eikä kerää itseensä suuria pölymääriä. Ruokailutilassa, keittiössä ja lastenhuoneissa taas kannattaa miettiä mattojen puhdistettavuutta, ja monelle esimerkiksi edullinen ja kätevä puuvillamatto on luottovalinta.

Aika pitkälle valinnassa pääsee siis kunkin huoneen käyttötarkoitusta ja erityisiä tarpeita miettien. Yksi hyvä vinkki maton koon valintaan on merkitä tilaan sopiva koko ja muoto muutamilla pienillä irtotavaroilla suoraan lattiapinnalle. Tämä auttaa tilan koon hahmottamista, ja toivottu koko on kätevä mitata suoraan lattialta omien hahmotelmien perusteella.