phone 020 7302980 Ma-Pe 8-18 | La 10-14
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Vinyylilattiat right
Mallipalat right
Listat right
Tarvikkeet right


Käyttäjätili Käyttäjätili

Vinyylilattiat jopa 20 vuoden takuulla
Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-3 arkipäivässä
Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-3 arkipäivässä
Kehitämme parhaillamme verkkosivujamme entistäkin paremmaksi. Huomioithan, että tämän johdosta jotkin tuotesivut tai niiden kuvaukset saattavat olla puutteellisia tai poissa näkyvistä. Kiitos kärsivällisyydestäsi!


Asennusohjeet


Sisältö

Kopautettavan päätypontin asennusohjeet: Video, PDF

Kalanruodon asennusohjeet: PDF

Taitettavan päätypontin asennusohjeet: Video, PDF

VINYYLILANKUN ASENNUSOHJE – KOPAUTETTAVA PÄÄTYPONTTI

Katso videolta miten homma hoituu, ja lue tarkemmat ohjeet alta.

Hyvää asennusta!


YLEISTÄ

Noudata rakennustöiden yleisiä laatuvaatimuksia (SisäRYL 2013) mukaisia ohjeistuksia ja suosituksia.

Vinyylilattia on tarkoitettu vain sisäkäyttöön.

Pyri aikatauluttamaan asennus työmaan loppuvaiheeseen, jotta myöhemmät työvaiheet eivät vahingoittaisi vinyylilattiaa. 

Vinyylilattia on tarkoitettu lattianpäällystealan ammattilaisen asennettavaksi. Jotta lopputulos olisi hyvä ja takuuehdot täyttyvät, se tulee asentaa asennusohjeiden mukaan. 

Lattian materiaalivirheet on tarkastettava huolellisesti ennen asennusta ja sen aikana. Virheellisiä tai vaurioituneita lautoja ei saa asentaa. Laudat on asennettava päivänvalossa tai hyvässä valaistuksessa, koska vaurioita tai virheellisiä lautoja ei muuten välttämättä havaita. Asennettu lauta on yksiselitteisesti asentajan hyväksymä.

Laudassa oleva ilmeinen virhe ei ole asennuksen jälkeen reklamoitavissa, jos vika olisi ollut jo asennuksen aikana havaittavissa. Takuu ei korvaa asennusohjeiden vastaisesti asennetun materiaalin virheitä. Vinyylilattia on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan lämpimissä ja kuivissa huonetiloissa. Vinyylilattia ei sovellu ulkotiloihin, kesäkuistille, matkailuvaunuun, märkätiloihin tai saunoihin. Vinyylilattiaa ei tule myöskään asentaa tiloihin missä ei ole lämmitystä ollenkaan tai lämpötila on liian korkea.

Kopautettavan vinyylilankun asennusohje

SÄILYTYS JA TASAANNUTTAMINEN

Vinyylilattian on annettava mukautua asennushuoneen lämpötilaan (18–30 °C) ainakin 48 tunnin ajan ennen asennusta. Huonelämpötila on pidettävä samana ennen asennusta, sen aikana ja asennuksen jälkeen. Asennus on tehtävä 18–30 °C lämpötilassa. 

Säilytä pakkaukset vaaka-asennossa. Älä nosta niitä pystyyn esim. seinää vasten. Varmista, niin että ne eivät ole lämmitys- tai viilennyslaitteen läheisyydessä eivätkä suorassa auringonvalossa.

ENNEN ASENNUSTA

Vinyylilattian asennusta on hyvä suunnitella etukäteen huomioiden seuraavat seikat:

Vinyylilattian saumojen limitys on oltava vähintään 40 cm.

  • Liikuntasauma tulee aina eri huonetilojen välille.
  • Seinien ja vinyylilattian väliin jätetään vähintään 5 mm:n liikuntavara. Samoin kiintokalusteiden ja läpivientien ympärille jätetään vähintään 5 mm:n liikuntavara.
  • Asennettaessa vinyylilattian tiloihin, joissa on suuret lattiaan ulottuvat ikkunat tai kattoikkuna, on huolehdittava siitä, että lattia ei saa liikaa auringonvaloa. Liika auringonvalo saattaa haalistuttaa lattian pintaa.
  • Normaalisti lattia asennetaan pitkät saumat valon (ikkuna) suuntaisesti, ellei muuta ole ohjeistettu.
  • Mikäli huone on yli 20 m pitkä/leveä, tehdään liikuntasaumat vähintään 20 m välein.

ALUSTA JA OLOSUHTEET

Lattianpäällyste asennetaan kuivalle, kiinteälle ja tasaiselle alustalle, uivaksi lattiaksi. 

Betonisen aluslattian päälle vaaditaan aina käytettäväksi  0,2 mm:n PE – muovikalvoa. (SisäRyl 2013) 

ALUSLATTIAN SUORUUS

Suurin sallittu poikkeama on +/- 3 mm / 2000 mm. 

Lattianpäällyste voidaan asentaa betonille, levy- tai puulattiaan, muovimaton, linoleumin tai korkin päälle. Tekstiilimatto on poistettava. Vanha lattianpäällyste on puhdistettava huolellisesti.

Vinyylilankkua ei pidä asentaa laminaattilattian päälle, koska laminaatti on aina kelluvasti asennettu, eikä kelluvan lattianpäällysteen päälle pidä asentaa toista lattiaa.

Vinyylilankun voi asentaa parketin päälle, jos parketti täyttää vinyylilankun asennuksen tasaisuusvaatimukset ja parketti on liimattu lattiaan.

Kiviainespintaisten aluslattioiden suhteellisen kosteuden on oltava alle 85 % (RH). 

HUOM. Valmistaja ei vastaa vaurioista, mikäli aluslattian kosteutta ei ole mitattu ja dokumentoitu ennen asennusta.

Huoneen suhteellinen ilmankosteus on oltava asennuksen aikana ja sen jälkeen 30-75 %, ja huoneilman lämpötila vähintään +18 °C.

LATTIALÄMMITYSJÄRJESTELMÄ

Vinyylilattian voi asentaa ainoastaan aluslattiaan upotetun vesikiertoisen tai sähköisen lattialämmityksen päälle. Aluslattiaan päälle sijoitettavat järjestelmät esimerkiksi lattialämmityslevyt, jotka asennetaan tasoitteen tai puisen lattiarakenteen päälle eivät sovellu vinyylilattioille.

Vinyylilattia on yhteensopiva matalalämpöisen lattialämmityksen kanssa. Vinyylilattian kosketuslämpötila saa olla enintään 27 °C. Kun vinyylilattia yhdistetään lattialämmitykseen, on varmistettava, että kokonaislämmönvastus on enintään 0,15K m²K/W.

Lattialämmityksen päälle asennettaessa lattialämmityksen tulee olla toiminnassa vähintään 2 viikkoa, ja pintalämpötilan oltava ennen asennusta ja sen aikana +18…23 °C. Tämän jälkeen käyttölämpötilaa säädellään enintään 5 °C vuorokaudessa. Pintalämpötilan maksimi on 27 °C.

LATTIAVIILENNYSJÄRJESTELMÄ

Vinyylilattia on yhteensopiva lattiaviilennysjärjestelmän kanssa. Lattianviilennyksen kanssa yhdistettynä suurin sallittu lämmitysvastus on 0,09 m²K/W.

Huoneen termostaatteja ei saa koskaan säätää 5 °C huoneen lämpötilaa matalampaan lämpöön. Jos huoneen lämpötila on siis 25 °C, termostaatti on säädettävä vähintään 20 °C:een. Jäähdytyspiirissä on oltava ohjain, joka estää jäähdytysnesteen lämpötilan putoamisen alle 18–22 °C.

Välttääksesi lattian vaurioitumista, jäähdytysveden tulolämpöä ei saa laskea liian matalaksi, eli ns. kastepisteen alle. Matalammat lämpötilat kondensoivat kosteutta ja vahingoittavat lattiaraennetta. On tärkeää, että lattiajäähdytystä käytettäessä kosteuden tiivistyminen lattian sisään estetään kehittyneellä seuranta- ja suojajärjestelmällä. Tämä estää kosteusvaurioiden syntymisen lattiaan.

ASENNUS

Tarkasta lautojen laatu ja ulkonäkö, suoruus, kiiltoaste ja pinta huolellisesti hyvässä valaistuksessa ennen asennusta. Viallisia, jo asennettuja lautoja ei korvata. Sekoita useamman paketin lankkuja lattian pintakuvion tasaisuuden varmistamiseksi, asenna vinyylilankut sattumanvaraisesti, älä kuvioon. Käytä huoneessa vain saman valmistuserän lankkuja.

Lattia voidaan asentaa ilman liikuntasaumaa 400 m² alueelle (20 x 20 m). Älä ylitä 20 m mittaa kumpaankaan asennussuuntaan. (Tämä ei tarkoita sitä, että voit asentaa huoneesta toiseen ilman liikuntasaumaa, huoneiden väliin on aina tehtävä liikuntasauma.) Kaikkiin kiinteisiin rakenteisiin jätetään vähintään 5 mm liikuntavara. Mikäli lattia on yli 20 m leveä/pitkä, on se jaettava liikuntasaumalla. Liikuntasauma tulee aina eri huonetilojen välille.

Vinyylilattiaa ei saa asentaa kiintokalusteiden alle esim. vaatekomeroiden, keittiökalusteiden tai -saarekkeiden alle. Vinyylilattian on päästävä liikkumaan, kyseessä on uiva-asennus. Jos vinyylilattia ei pääse liikkumaan, voi lattiaan ilmestyä rako. 

Lankkuja on helppo katkaista viiltämällä suorakulman avulla katkoteräveitsellä viilto lankun yläpintaan. Tämän jälkeen lankku katkaistaan taittamalla se pöydän tms. reunaa vasten.

Ennen kuin alat asentamaan, mittaa huoneen leveys ja tarkista, että viimeinen rivi on yli 5 cm leveä. Jos näin ei ole, tulee ensimmäistä riviä kaventaa siten, että viimeisen rivin leveydeksi saadaan yli 5 cm.

ENSIMMÄINEN RIVI

Aloita asennus huoneen vasemmasta nurkasta asettamalla laudan urospontti sekä pitkällä sivulla että päädyssä seinään päin. Varmista kiiloilla riittävä 5 mm liikuntarako laudan ja seinän väliin. 

Ensimmäisen rivin toisen laudan päätypontti kiinnitetään edelliseen lautaan napauttamalla kumivasaralla toisen lankun urospontti ensimmäisen lankun naarasponttiin. Kaikki seuraavat ensimmäisen rivin laudat kiinnitetään samalla tavalla.Rivin viimeistä lautaa joudutaan yleensä lyhentämään. Vähimmäispituus on oltava vähintään 40 cm (B).


SEURAAVAT RIVIT

Kun ensimmäisen rivin suoruus on varmistettu linjaarilla tai narulla (näin varmistetaan seuraavien rivien lautojen yhteensopivuus), voidaan aloittaa toisen rivin asennus.

Toinen lautarivi aloitetaan joko puolikkaalla laudalla tai mikäli ensimmäisen lautarivin ylijäänyt lauta on vähintään 40 cm pitkä (B).

Rivin ensimmäinen lauta taitetaan pituussuunnassa kiinni edellisen rivin laudan pitkään sivuun. Toinen lauta taitetaan pituussuunnassa, tämän jälkeen liuottamalla siirretään lankku edellisen lankun naaraspontin päälle ja urospontti sijoitetaan naaraspontin päälle ja napautetaan kumivasaralla kiinni. Jatka näin lautarivin loppuun.

Asenna kaikki rivit samalla tavalla.


VIIMEINEN RIVI

Varmista että viimeisen rivin leveys on vähintään 5 cm (C). Huomioi myös liikuntasauma.

JALKALISTOJEN KIINNITYS

Jalkalista kiinnitetään seinään, ei lattiaan. On tärkeää, että lattia pääsee liikkumaan tarvittaessa.

SÄÄNNÖLLINEN PUHDISTUS JA KUNNOSSAPITO

Puhdista lattia säännöllisesti lakaisemalla, imuroimalla tai kostealla mopilla. Poista lattialta heti hiekka, terävät esineet, tahraavat aineet, kosteus ja syövyttävät aineet.

HUOM. Älä koskaan käytä syövyttäviä tai hankaavia puhdistusaineita, öljyä tai vahoja sisältäviä puhdistusaineita tai saippuaa.

Höyrypuhdistimen käyttö on kielletty.

Suojaa huonekalujen jalat huopapohjallisilla. Älä vedä raskaita esineitä tai huonekaluja lattialla, vaan siirrä niitä nostamalla.

Käytä kynnysmattoja, jotka estävät lian kulkeutumista lattialle. HUOM. Kumipohjaista kynnysmattoa ei voi käyttää vinyylilattian päällä. Kumi voi aiheuttaa vinyyliin pysyviä värjäämiä.

KÄYTTÖÖNOTTOPUHDISTUS

Poista irtolika harjalla tai imurilla. Pese lopuksi lattia neutraalilla tai heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella.

YLLÄPITÄVÄ PUHDISTUS

Suoritetaan miedolla yleispuhdistusaineella, jonka pH-arvo on 6–9,8. Suosittelemme Vinyylilattiakaupan puhdistusainetta (katso lisää nettisivuiltamme). Kuiva lika poistetaan harjalla tai imuroimalla.

TAHROJEN POISTO

Tahrat tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti neutraalilla yleispuhdistusaineella. Vaikeisiin tahroihin, kuten öljy, tussit ja väriliidut, voidaan kokeilla varovasti puhdistusta tärpätillä tai spriillä.

VAHAUS

Vinyylilattia ei tarvitse vahausta.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Ulko-ovien luona on syytä käyttää ovimattoja tai muita liankerääjiä, joilla estetään mm. kivien kulkeutuminen lattialle. Vältä hiekkaa ja likaa, koska kumpikin vaikuttaa kuin hiomapaperi. Kumiset huonekalujen jalat sekä kengänpohjat voivat aiheuttaa jälkiä vinyylilattiaan. Toimistotuolinpyörät tulee olla varustettu tyypin W pyörillä (DIN 68131).

Mikäli kohteessa rakennustyöt jatkuvat asennuksen jälkeen on asennettu lattia suojattava asianmukaisesti. Älä koskaan teippaa suojia suoraan lattiamateriaaliin. Teipeissä oleva liima saattaa vaikuttaa lattiapäällysteeseen haitallisesti ja olla hyvin hankalasti poistettavissa.

TAKUU

Yleinen 20 vuoden takuu asuinkäytössä koskee ainoastaan asuintiloihin tehtyjä asennuksia. Muihin tarkoituksiin asennettuna maahantuojalta on pyydettävä erillinen, kirjallinen takuu.

Takuu myönnetään ainoastaan ensimmäisen omistajan ensiasennukselle. Takuu ei ole siirrettävissä. Ensimmäiseksi omistajaksi katsotaan ostokuitissa ostajaksi mainittu henkilö. Tämä takuu koskee kaikkia edellä mainittuja, ensiluokkaisia SilentTECH -vinyylilattioita.

Takuu ei kata tuotevaurioita, jotka ovat aiheutuneet:

  • Asennusvirheestä
  • Tapaturmista, väärinkäytöstä tai vahingonteosta, kuten naarmuista, kolhuista, hiekan ja muiden hankaavien materiaalien aiheuttamista vaurioista
  • Huonosta ylläpidosta


KALANRUOTOVINYYLILANKUN ASENNUSOHJE

Kalanruotovinyylilattian asennusohje

TAITETTAVAN PÄÄTYPONTIN ASENNUSOHJE


Taitettavan vinyylilankun asennusohje

 Lähetä WhatsApp-viesti