Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Syksyn sävyt
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 06.08.2024


Vinyylilattia ja listat: Mikä on saumalista ja miten se valitaan?

Julkaistu 06.08.2024

Lattialistoilla eli jalkalistoilla, kynnyksillä ja saumalistoilla on suuri merkitys siinä, kuinka valmiilta ja viimeistellyltä uusi tai vanhempikin lattiapinta näyttää. Saumalistalla tarkoitetaan kapeaa, suoraan lattiapinnalle asennettavaa listaa, joka viimeistelee lattia-alan saumakohdat.

Saumalistat valmistetaan tavallisimmin metallista, puusta tai muovista. Niillä on myös useita erilaisia kiinnitystapoja: osa kiinnittyy tarralla, kun taas osa pitää liimata kiinni. Vinyylilattiakaupan valikoiman saumalistat tulevat Etelä-Pohjanmaalta, ja ne valmistetaan alumiinista. Oman kokemuksemme mukaan alumiini kestää käytössä hyvin, pysyy kunnolla paikallaan ja säilyttää kauniin ulkonäkönsä vuodesta toiseen. Suosimme saumalistoissamme tarrakiinnitystä, koska se tekee listojen asennuksesta nopeaa ja näppärää, ja soveltuu hyvin vinyylilattialle.

Saumalista lisää käytännöllisyyttä

Saumalistoja käytetään siis peittämään eri huonealojen väliset sekä isompia huoneita jakavat lattian liikuntasaumat, joilla on tärkeä merkitys lattian kestävyyden varmistamisessa. Kauniin ja huolitellun lopputuloksen lisäksi niillä on myös merkitystä lattian suojaamisen ja puhtaanapidon kannalta.

Ilman saumalistoja erityisesti keskellä lattia-alaa kulkeviin liikuntarakoihin osuu helposti ikävästi kävellessä, ja lattiaa ajan myötä lattialla kulkiessa, pintoja siivotessa ja lattian kuluessa lankkujen päät alkavat vaurioitua. Siivouksen ja siisteyden ylläpidon kannalta saumalistat ovat myös iso apu, sillä ne estävät roskia, likaa ja pölyä kertymästä liikuntasaumojen rakoihin.

Mihin liikuntasaumoja tarvitaan?

Liikuntasaumat, liikuntaraot tai liikuntavarat ovat siis nimensä mukaisesti pieniä rakoja, jotka mahdollistavat uivaksi eli kelluvaksi asennetun lattian liikkumisen lämpötilan ja ilmankosteuden muutosten mukana. Kivikomposiittirunkoisen vinyylilattian eläminen on hyvin vähäistä, mutta liikuntarakojen puuttuessa lattia saattaa ajan myötä alkaa vääntyillä, rakoilla ja rikkoa jopa lattian pontteja.

Valitse oikea sävy sisustuksen sävyjen mukaan

Yleisenä perussääntönä saumalistan sävyn valinnassa mennään lattiapinnan sävyn mukaan ja yritetään etsiä listaväri, joka sulautuu osaksi yhtenäistä lattiaa mahdollisimman huomaamattomaksi. Saumalistoja onkin saatavilla viileästä lämpöiseen sekä vaaleasta tummaan.

Toinen tapa valita sopiva saumalistan sävy on yhdistää se ympäröivien muiden listojen sävyihin. Saumalistaa on saatavilla myös pelkistetyn valkoisena tai mustana.

Valikoimassa on kuitenkin myös esimerkiksi hopean, kullan, Platinan ja Grafiitin sävyisiä, laadukkaan metallinhohtoisia saumalistoja. Sisustustyylistä riippuen ne saattavatkin osoittautua kaikkein parhaaksi ratkaisuksi, ja lattiaan sulautumisen sijaan ne kehystävät ja rajaavat lattiaa kauniisti. Esimerkiksi muihin metallisiin yksityiskohtiin, kuten vetimiin ja ovenkahvoihin sointuva listasävy tuntuu monelle kaikkein omimmalta.


Autamme mielellämme sopivan saumalistan valinnassa. Lisäksi lattiamallien tapaan myös saumalistasta on saatavilla mallipaloja, jotka nappaat kätevästi samaan tilaukseen vinyylilattian tai kovapuulattian mallipalojen kanssa. Listojen mallipalat ovat ilmaisia, joten voit valita mukaan kaikki kiinnostusta herättävät vaihtoehdot ainoastaan postikulujen hinnalla! Mallipalat toimitetaan muutamassa päivässä lähimpään Postin toimipisteeseen, mistä noudettuasi ne pääset rauhassa miettimään itsellesi mieluisimman ratkaisun.