phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18
4 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat
Lavatarjoukset

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Tilaa mallipalat!
Julkaistu 30.05.2023


Artikkelit

Vinyylikorkki- vai vinyylilattia: kumpi kannattaa valita?

Julkaistu 30.05.2023

Meiltä kysytään usein, mitä eroa vinyylikorkkilattialla ja vinyylilattialla on. Vinyylikorkki on erityisen tunnettu juuri pehmeästä ja lämpimästä askeltuntumastaan. Monet kuitenkin yllättyvät siitä, kuinka samankaltaiselta SilentTECH-vinyylilattiamme tuntuma jalan alla tuntuu. Valmiina asennettuna lattiapintana ne näyttävätkin lähes identtisiltä, ja pelkän silmäilyn ja askeltuntuman perusteella on vaikeaa erottaa, kummasta lattianpäällysteestä on kulloinkin kyse.

Ulkonäön lisäksi kumpaakin materiaalia yhdistää se, etteivät ne ole luonnonmateriaalia. Niiden valmistusprosessi, lankun rakenne ja joiltakin osin lattian ominaisuudet kuitenkin eroavat toisistaan.


Mistä vinyylilattia on tehty?

Vinyylilattia rakentuu useasta kerroksesta, joista kullakin on oma tehtävänsä. Kerrokset yhdistetään toisiinsa tiiviisti, ja pintakerroksen kuvioinnin ansiosta lattia saa kauniin luonnollisen ulkonäkönsä. Vinyylilattia on ohut, ja sen leikkaaminen tarvittaviin mittoihin käy helposti ja siististi.

Erityisesti kivikomposiittirunkoinen vinyylilankku tunnetaan kestävyydestään ja kulutuksenkestostaan, ja lattia on vedenkestävä runkoaan myöten. Se on suunniteltu kestämään jopa julkisessa tilassa tai muissa vilkaskulkuisissa kohteissa, minkä vuoksi se on erinomainen valinta myös kotitalouteen, jossa on lemmikkejä tai lapsia. Voit lukea lisää kivikomposiittirungosta ja vinyylilattian rakenteesta täältä.

Vinyylikorkkilattia eroaa rakenteeltaan vinyylilattiasta

Vinyylilattian tapaan vinyylikorkkilattiassa on mekaanista kulutusta kestävä kulutus- ja kuviopinta. Myös vinyylikorkkilattiassa on vinyylin tapaan mahdollista toteuttaa lukematon määrä sävyjä ja kuoseja.

Tavallisesti vinyylikorkkilattiassa on nimensä mukaisesti myös yksi tai kaksi korkkikerrosta. Korkkimateriaali on luonnostaan pehmeää, joustavaa ja lämmintä, minkä vuoksi vinyylikorkki onkin saavuttanut maineensa lämpöisenä ja jalan alla mukavana lattiana.


Vinyylikorkkilattian runko valmistetaan kuitenkin usein HDF eli High-Density Fiberboard -puukuidusta. HDF on tiheäksi tiivistettyä puukuitulevyä, joka on puristettu ja liimattu yhteen korkean paineen ja lämpötilan avulla. HDF:ää käytetään myös esimerkiksi laminaattilattian runkomateriaalina.

Vinyylikorkki ja HDF-runko

Verrattuna kivikomposiittirunkoiseen vinyylilattiaan, vinyylikorkkilattia ei välttämättä ole aivan yhtä kulutuksenkestävä. Se voi olla herkempi naarmuille ja vaurioille erityisesti raskaan tai terävän esineen aiheuttamista iskuista. Vaikka HDF-puukuiturunko on yleisesti käytetty materiaali vinyylikorkkilattian valmistuksessa ja tarjoaa omat etunsa, on sillä myös haasteensa. Vinyylikorkin ongelmat liittyvätkin pitkälti sen runkomateriaaliin.

Yksi haasteista ovat kosteusvauriot: HDF on puupohjainen materiaali, joka reagoi kosteuden kanssa. Lattian pinta kestää kyllä vettä, mutta kolhujen tai saumakohtien kautta kosteutta saattaa päästä lankun runko-osaan. Tämä johtaa helposti lattian muodonmuutoksiin, kuplimiseen, turpoamiseen tai halkeamiin.

Ongelmia käytössä saattaa tuottaa myös vinyylikorkin painonkestävyys. Vaikka HDF onkin tiheä materiaali, se ei ole yhtä kestävää kuin esimerkiksi kivikomposiitti tai betoni. Raskaiden esineiden tai huonekalujen pysyvä paino voi aiheuttaa näkyviä painaumia tai jälkiä lattiaan. Painaumien muodostumista voidaan onneksi ehkäistä esimerkiksi painoa jakavien tukijalkojen ja huonekalujen jalkoja pehmentävien huopatassujen avulla.


Mitä yhteistä vinyylilattialla ja vinyylikorkilla on?

Vaikka nämä lattiat eroavat materiaalinsa ja rakenteensa suhteen, niillä on myös useita yhteisiä piirteitä:

Sekä vinyylikorkin että vinyylilankun asennus on helppoa, sillä kumpikin lattiamateriaali asennetaan uivaksi. Asennustyö ostetuista paketeista valmiiksi, uutuuttaan loistavaksi lattiapinnaksi onnistuu jopa itse.

Vinyylikorkin asennus on yksinkertaista, mutta sotkua syntyy puukuiturungon vuoksi hieman enemmän, mutta laadukkailla välineillä esimerkiksi purun määrä saadaan minimoitua. Vinyylilankku on helppoa katkaista tekemällä leikkauskohtaan viilto mattopuukolla ja katkaisemalla lauta vaikkapa jalkaa vasten. Kumpikin materiaali vaatii kuitenkin tasaisen, suoran ja kuivan asennusalustan.

Kuten mainittu, molemmat lattiamateriaalit tarjoavat laajan valikoiman tyylejä, sävyjä ja malleja. Sekä vinyylikorkki että vinyylilattia voivat perinteisempien puukuosien lisäksi jäljitellä myös muita materiaaleja, kuten kiveä tai betonia.

Kumpainenkin vaihtoehto on hyvin helppohoitoinen. Ne eivät vaadi vahausta tai muita käsittelyjä ja niiden puhdistus on helppoa. Tämä tekeekin näistä lattiamateriaaleista huolettoman valinnan arjen kiireiden keskelle. Vinyylilattian puhdistuksesta voit lukea lisää täältä.

Kuten kaikilla lattiamateriaaleilla, myös vinyylikorkilla ja vinyylilattialla on tietenkin omat etunsa ja haasteensa, joita olemme pyrkineet avaamaan tässä tekstissä. Omat tarpeet, budjetin ja vaatimukset tunnistamalla voitkin nauttia kauniista ja käytännöllisestä lattiasta vuodesta toiseen!