Asiakkaamme kysyi meiltä, mitä eroa on vinyylikorkilla ja vinyylilattialla. Hinnassa eroja voi olla 10-20 euroa jopa neliöltä, mutta muita eroja ei ole suuresti: kummassakin pinta on lähes poikkeuksetta polyuretaania. Sen takia nimikin: vinyyli. Pinnan alla olevassa rakenteessa piilee kuitenkin eroja. Usein vinyylikorkkilattiat ovat huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja, vaikka teknisesti ne voivat olla jopa huonompia. Tutkitaan asiaa alla tarkemmin.

Runko, kosteuden kesto

Vinyylikorkkilattia: tyypillisesti polyuretaanikerroksen pinnan alla on HDF-runko, eli high-density fiberboard. HDF on hyvin tiivistä puukuitulevyä, jonka valmistuksessa käytetään formaldehydihartseja.

Sahatessa vinyylikorkkilattiaa, jossa on HDF-runko, kannattaa huomioida pölyn leviäminen ja asianmukaiset hengityssuojaimet formaldehydin takia.

Lisäksi HDF-runko on vaatimaton kosteuden kestoltaan, sillä vedelle altistettuna se alkaa imemään kosteutta erityisesti saumakohdista.

Vinyylilattiakaupan vinyylilattia: runko on PVC:n ja lasikuidun komposiittisekoite, joka on luja ja ftalaattivapaa, eikä se tuota formaldehydipäästöjä. Komposiittirunkoisen vinyylilattian katkaisu tapahtuu veitsellä viiltämällä ja katkaisemalla se taittamalla. Se on helppo työstää, siisti asentaa, eikä levitä tiloihin sahauspölyä.

Vesi ei ole ongelma komposiittirunkoiselle lattialle, minkä takia se sopii erinomaisesti mm. keittiöön vesipisteen läheisyyteen. Suosittelemme kuitenkin pitämään lattian kuivana, sillä lattia ei ole tarkoitettu märkätiloihin.

Kuva: komposiittirungolla varustetun vinyylilankun pontit kestävät paremmin kosteutta kuin HDF-runkoinen vinyylikorkkilattia.

Lattian lämpö

Moni valmistaja ja myyjä markkinoi vinyylikorkkilattiaa lämpimänä vaihtoehtona. Se on itseasiassa yhtä lämmin kuin mikä tahansa vinyylilattia, sillä vinyylilattian pintamateriaali on tyypillisesti ihan samaa polyuretaania. Kulutuskestoon vaikuttaa jonkin verran pintamateriaalin paksuus.

Vinyylikorkkilattiassa on 1-2 korkkikerrosta integroitu HDF-rungon pohjaan, eli se toimii askeläänieristeenä. Vinyylikorkkilattia ei siis silloin vaadi alusmateriaalia asennusvaiheessa alleen. Korkki ei tosin ole merkittävästi parempi askeläänieristeenä, eikä se eristä lämpöä, joka vaikuttaisi käytössä. Vinyylilattiakaupan komposiittirunkoisen vinyylilattian alle asennetaan alusmateriaali, joka toimii askeläänieristeenä.

Mikä on lämpimin vinyylilattia?

Koska pintamateriaali lattioissa on sama, on hyvä muistaa, että pintamateriaalin lämmönjohtavuus perustuu käytettävän materiaalin ominaisuuteen. Esimerkiksi laattalattia tuntuu usein kylmältä jalan alla, sillä laatta materiaalina johtaa lämpöä tehokkaasti iholle. Laatan lämpötila lämpötilamittarilla mitattuna ei ole eri kuin vinyylilattian, se vain tuntuu kylmemmältä. Kaikki WC-pöntölle pimeässä istuneet ilman muovisuojusta tietävät tämän erittäin hyvin. Hyrr..

Vinyylilattioiden pintamateriaalin ollessa sama, myös lämmönjohtavuus ja tuntuma paljaan jalkapohjan alla on identtinen.

Yhteenveto

Vinyylikorkkilattia:

+ Asennuksessa lattian alle ei tarvita erikseen alusmateriaalia
– Hinta (jopa yli 10-20 €/m² kalliimpi)
– Käytetty formaldehydihartsi HDF-rungossa, pölyäminen sahatessa
– HDF-rungon kosteuden kesto

Vinyylilattiakaupan vinyylilattia:

+ Hinta
+ Pölytön asentaa, sopii allergikoille: ei formaldehydiä tai ftalaatteja
+ Komposiittirungon kosteuden kesto, sopii keittiöön ja eteiseen
+/- Yhtä lämmin kuin vinyylikorkkilattia, mutta pieni miinus: vaatii yhden työvaiheen ja ostoksen lisää, eli alusmateriaalin lattian alle. Alusmateriaalin hinta on kuitenkin huomattavasti edullisempi kuin vinyylikorkilla.

× Lähetä WhatsApp-viesti