Asiakkaamme kysyi meiltä, mitä eroa on vinyylikorkilla ja vinyylilattialla. Hinnassa eroja voi olla 10-20 euroa jopa neliöltä, mutta muita eroja ei ole suuresti: kummassakin pinta on lähes poikkeuksetta polyuretaania. Sen takia nimikin: vinyyli. Pinnan alla olevassa rakenteessa piilee kuitenkin eroja. Usein vinyylikorkkilattiat ovat huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja, vaikka teknisesti ne voivat olla jopa huonompia. Vinyylikorkkilattiaa väitetään lämpimämmäksi kuin vinyylilankkua, joka on valheellinen väite. Tutkitaan asiaa alla tarkemmin faktojen valossa.

Runko, kosteuden kesto

Vinyylikorkkilattia: tyypillisesti polyuretaanikerroksen pinnan alla on HDF-runko, eli high-density fiberboard. HDF on hyvin tiivistä puukuitulevyä, jonka valmistuksessa käytetään formaldehydihartseja.

Sahatessa vinyylikorkkilattiaa, jossa on HDF-runko, kannattaa huomioida pölyn leviäminen ja asianmukaiset hengityssuojaimet formaldehydin takia.

Lisäksi HDF-runko ja sen sisältämä korkkikerros on vaatimaton kosteuden kestoltaan, sillä vedelle altistettuna se alkaa imemään kosteutta erityisesti saumakohdista. Siksi vinyylikorkkilattiaa ei voi suositella eteiseen tai keittiöön.

Vinyylilattiakaupan vinyylilattia: runko on PVC:n ja lasikuidun komposiittisekoite, joka on luja ja ftalaattivapaa, eikä se tuota formaldehydipäästöjä. Komposiittirunkoisen vinyylilattian katkaisu tapahtuu veitsellä viiltämällä ja katkaisemalla se taittamalla. Se on helppo työstää, siisti asentaa, eikä levitä tiloihin sahauspölyä.

Vesi ei ole ongelma komposiittirunkoiselle lattialle, minkä takia se sopii erinomaisesti mm. keittiöön vesipisteen läheisyyteen. Suosittelemme kuitenkin pitämään lattian kuivana, sillä lattia ei ole tarkoitettu märkätiloihin.

Kuva: komposiittirungolla varustetun vinyylilankun pontit kestävät paremmin kosteutta kuin HDF-runkoinen vinyylikorkkilattia.

Kosteustesti

Testasimme mallistomme 22,90 €/m2 maksavan vinyylilankun sekä arvokkaan 39,90 €/m2 vinyylikorkkilattian kosteustestissä. Laitoimme mallipalat veteen 4 tunniksi. Lopputuloksena vinyylikorkkilattia imi kosteutta reilusti sisäänsä ja 10mm paksu runko turposi 12mm paksuksi, pinta alkoi aaltoilemaan eli runko muutti muotoaan. Muoto ei palautunut kuivatuksen jälkeen ennalleen.

Vinyylilankkumme sen sijaan selviytyi koetuksesta ongelmitta. Edes reunoissa polyuretaanipinta ei lähtenyt repsottamaan eli kiinnitys PVC-lasikuitu-komposiittirungon kanssa säilyi erinomaisena.

Kuva: Vinyylilattiakaupan vinyylilankku (yllä) ja vinyylilankku (alla) kosteustestin jälkeen. Lopputulos: vinyylikorkkilattia turposi 20 % ja vinyylipinta muuttui kupruilevan lainehtivaksi. Keittiössä vinyylikorkkilattia saattaa olla huonossa kunnossa jo muutaman vuoden saumojen kosteusrasituksen jälkeen.

Kuinka realistinen kosteustesti on? Harvalla lattia joutuu upotuksiin veden kanssa. Jokainen HDF-runkoisen laminaattilattian tai vinyylikorkkilattian omistanut tietää, että saumat ovat HDF-runkoisen lattian heikoin kohta. Tämä pätee niin laminaatti- kuin vinyylikorkkilattioihin. Kun saumasta kosteus pääsee vuosien myötä runkoon, runko turpoaa saumojen kohdalta ja ne irvistävät. Saumat ovat heikoin lenkki HDF-runkoisessa lattiassa. Tällöin normaali lattian pesu, lattialle läikkynyt vesi tai ikkunasta sisään sataneet vesipisarat voivat saumoista muuttua rumiksi jo muutamassa vuodessa.

Lattian lämpö ja korkin eristävät ominaisuudet

Moni valmistaja ja myyjä markkinoi vinyylikorkkilattiaa lämpimänä vaihtoehtona. Perustelut liittyvät väitteeseen, että korkkikerros ”eristää”. Vinyylikorkki on itseasiassa yhtä lämmin kuin mikä tahansa vinyylilattia, sillä vinyylilattian pintamateriaali on tyypillisesti ihan samaa polyuretaania.

Vinyylikorkkilattiassa on 1-2 korkkikerrosta integroitu HDF-runkoon, eli se pääosin toimii vain lankun askeläänieristeenä. Vinyylikorkkilattia ei siis silloin vaadi alusmateriaalia asennusvaiheessa alleen. Korkki ei tosin ole merkittävästi parempi askeläänieristeenä, eikä se eristä lämpöä, joka vaikuttaisi käytössä. Vinyylilattiakaupan komposiittirunkoisen vinyylilattian alle asennetaan alusmateriaali, joka toimii askeläänieristeenä. Kummatkin lattiat joustavat jalan alla askeläänieristeen ansiosta juuri hieman, minkä takia niillä on mukava kävellä kotona paljain jaloin tai toimistossa kengin. Alusmateriaalin päätarkoitus on kuitenkin tasoittaa alla olevan pinnan pienet epätasaisuudet jotta lattian pontit kestävät kulutusta.

Mikä on lämpimin vinyylilattia?

Koska pintamateriaali lattioissa on sama, on hyvä muistaa, että pintamateriaalin lämmönjohtavuus perustuu yksittäisen materiaalin ominaisuuteen. Esimerkiksi laattalattia tuntuu usein kylmältä jalan alla, sillä laatta materiaalina johtaa lämpöä tehokkaasti iholle. Laatan lämpötila lämpötilamittarilla mitattuna ei ole eri kuin vinyylilattian, se vain tuntuu kylmemmältä paremman lämmönjohtavuuden takia. Kaikki WC-pöntölle pimeässä istuneet ilman muovisuojusta tietävät tämän erittäin hyvin. Hyrr..

Vinyylilattioiden pintamateriaalin ollessa sama, myös lämmönjohtavuus ja tuntuma paljaan jalkapohjan alla on identtinen. Olemme tehneet lukuisia sokkotestejä ihmisille joissa annamme mahdollisuuden paljain jaloin tai kädellä kokeilla lattian pintalämpöä. Ellet usko, tilaa ilmaiset mallipalat ja kokeile itse – väitämme ettet huomaa eroa vinyylilankun ja vinyylikorkkilattian välillä!

Lattian hiljaisuus/akustisuus

Teimme videolle äänitestauksen kilpailijan laadukkaasta vinyylikorkista jonka hinta on 39,90 €/m2, jota testasimme mallistomme perusmalliin jonka hinta on 22,90 €/m2. Kuuntele alta testimme tulos ja päätä itse, kumpi on hiljaisempi vaihtoehto:

Yhteenveto

Vinyylikorkkilattia:

+ Asennuksessa lattian alle ei tarvita erikseen alusmateriaalia
– Korkkikerros ei eristä eikä lattia ole lämpöisempi kuin väitetään
– Hinta (jopa yli 10-20 €/m² kalliimpi)
– Käytetty formaldehydihartsi HDF-rungossa, pölyäminen sahatessa
– HDF-rungon kosteuden kesto, saumojen kosteusrasitus heikko

Vinyylilattiakaupan vinyylilattia:

+ Hinta
+ Pölytön asentaa, sopii allergikoille: ei formaldehydiä tai ftalaatteja
+ Komposiittirungon kosteuden kesto, sopii keittiöön ja eteiseen
+/- Yhtä lämmin kuin vinyylikorkkilattia, mutta pieni miinus: vaatii yhden työvaiheen ja ostoksen lisää, eli alusmateriaalin lattian alle. Alusmateriaalin hinta on kuitenkin huomattavasti edullisempi kuin vinyylikorkilla. Alusmateriaalin myötä lattia tuntuu yhtä pehmeältä kuin vinyylikorkki ja se joustaa hieman kävellessä.

× Lähetä WhatsApp-viesti