Laminaattilattia vs. vinyylilattia – vasaratesti ja vertailu

Edullista lattiaa etsivälle on tyypillisesti kaksi vaihtoehtoa yli muiden. Ne ovat laminaattilattia ja vinyylilattia. Lattioissa on materiaaliteknisiä eroja, jotka vaikuttavat niiden käyttöön mm. lämmön, akustisuuden, iskunkeston sekä kosteuden keston suhteen. Pureudumme tässä kirjoituksessa laminaattilattian suurimpiin ongelmiin sekä syihin, miksi moni valitsee vinyylilattian laminaattilattian sijaan.

Laminaattilattia

  • Kova tiivis pinta on prässättyä paperia ja hartsimelamiinia. Pinta on jalkapohjaan kylmä ja akustisesti lattia äänekäs.
  • Kovan esineen osuessa iskunkesto heikompi: rikkoutuessaan pinta halkeaa/lohkeaa paljastaen rungon ja usein mahdoton korjata.
  • HDF-runko (High Density Fiberboard) ei kestä kosteutta: saumojen kautta runkoon imeytynyt kosteus ilmasta tai lattialla jätetystä vedestä aiheuttaa rungon turpoamisen, joka näkyy mm. saumojen kohdalta lattian turpoamisena.

Uuden sukupolven vinyylilattiat (PVC- ja SPC-runkoiset)

  • Kestävä ja miellyttävä polyuretaani (PUR) pinnoite. Pinta on lämmin ja akustisesti hiljainen.
  • Kovan ja terävän esineen osuessa isku ei uppoa tiiviin rungon takia pintaa syvemmälle: pinta ei halkea/lohkeile isoilta alueilta.
  • HDF-runkoiset vinyylikorkkilattiat eivät kestä kosteutta, mutta uuden sukupolven PVC- (Polyvinyylikloridi) ja SPC-runkoiset (Stone Plastic Composite) lattiat kestävät erinomaisesti kosteutta turpoamatta ja ovat hiljaisempia kuin HDF-rungolla varustetut laminaattilattiat ja vinyylikorkkilattiat

Kuvassa 3 lattiaa: 1) Vinyylilattia PVC-rungolla, 2) Laminaattilattia HDF-rungolla, 3) Vinyylilattia SPC-rungolla. Tunnistat HDF-runkoisen lattian parhaiten paksumman rungon (8-10mm) sekä puukuidun väristä ja ulkonäöstä.

Lattioiden kulutuspinnat tarkemmassa tarkistelussa ja vasaratesti

Laminaattilattia on kiinteän ja kovan paperipintansa takia ollut Suomessakin yksi suosituimpia lattioita 1990-2010 vuosien välillä ennen vinyylilattioiden markkinoille tuloa. Pinta on korkeapaineessa prässättyä paperia, johon on tulostettu lattian kuvio. Paperikerroksen päällä on usein läpinäkyvä melamiinihartsi, jossa on mukana pinnan kuviointi/struktuuri.

Laminaattilattian lämpö ja ääni/akustisuus

Laminaattilattian pinta ja rakenne kuulostaa ideana hyvältä, mutta siinä on ongelmansa, jonka moni laminaattilattian omistaja tietää ja tuntee kokemuksen kautta. Paperi- ja hartsipinta on erittäin kylmä ilman kenkiä kuljettaessa jalan alla.

Lisäksi pinnan kovuus yhdessä n. 8-10mm paksun HDF-rungon kanssa tekee siitä aivan kuin rumpukalvon: tämän takia lemmikin kynnet kuulostavat äänekkäiltä lattian pinnalla ja lattia kopisee askeläänieristeestä huolimatta runsaasti.

Laminaattilattian iskunkestävyys

Vaikka laminaattilattian pinta on vahvaa, sen alla oleva runko on heikoin lenkki koko lattiassa. Esimerkiksi kun lattialle putoaa kova esine kuten silitysrauta, voi pinta mennä helposti rikki ja täysin korjaamattomaksi, koska runko mahdollistaa osuman uppoamisen pinnasta sisään pehmeämpään runkoon.

Tällöin pinnan alta paljastuu HDF-runko joka on puukuitulevyä ja usein sävyltään tummanruskeaa. Vaalean lattian omistajalle kolhut näkyvät tällöin tummanruskeina kolhuina/koloina lattiassa. Alla kuvat vasaratestistämme:

Kuva: Vasaratestissä KL32 laminaattilattia, johon vasaran terävän kulman kovat ja kevyemmät iskut läpäisivät laminaattilattian pinnan, paljastaen HDF-rungon pinnan alta.

Vinyylilattian lämpö ja ääni/akustisuus

Vinyylilattian pinta on polyuretaania (PUR), joka on laminaatin tavoin kestävä, mutta huomattavasti hiljaisempi ja erittäin lämmin – aivan kuin aidot parkettilattiat. Polyuretaani on laajalti testattua ja turvallista materiaalia, jota käytetään myös vaahtomuovipatjojen valmistuksessa. Vinyylilattioita on edelleen markkinoilla ns. vanhan sukupolven versioina, joissa on laminaatin tavoin 8-10mm paksuinen HDF-runko, jolloin rungosta johtuen lattian vedenkestävyys ja äänekkyys/kopina on heikko. Tällaisia ovat mm. vinyylikorkkilattiat. Näitä kannattaa välttää, sillä tarjolle on tullut jo uuden sukupolven vinyylilattiat jotka ovat teknisesti edistyksellisempiä ja kestävämpiä.

Vanha vs. uusi sukupolvi: HDF-rungolla varustettu vinyylilattia on akustisesti äänekkäämpi, vaikka pinnan polyuretaani ei ole yhtä äänekäs kuin laminaattilattian pinta. Uuden sukupolven vinyylilattioissa PVC- ja SPC-runkojen myötä vinyylilattia on erittäin ohut 4-5mm ja tiivis, joka vähentää akustisesti lattian kopinaa. Tämä johtuu rungon ohuudesta, tiiviydestä sekä askeläänieristeestä joka asennetaan lattian alle. Osassa uuden sukupolven vinyylilattioissa on integroitu vaahtopohja (Vinyylilattiakaupan SilentTECH-mallisto esimerkkinä), jolloin asennettaessa ei tarvita erikseen askeläänieristettä.

Vinyylilattian iskunkestävyys

Vinyylilattiaksi kannattaakin valita uuden sukupolven vinyylilattia, jossa on PVC- tai SPC-runko. Näissä iskunkestävyys on noussut uudelle tasolle rungon erittäin tiiviin rakenteen ansiosta, jolloin iskun läpäisykyvyltään lattia on parempi kuin laminaattilattia.

PVC-rungolla varustetun vinyylilattian runko on PVC:n ja lasikuidun yhdistelmänä ohut ja hieman taipuisa runko, jonka pontit ovat vahvoja. Rungon eläminen samaa tasoa tai hieman parempaa kuin HDF-lattioiden kanssa, mutta vedenkestävyys ja akustiikka huomattavasti parempi. Lisäksi iskunkestävyys on erinomainen.

SPC-rungossa on kiviaineen ja polyvinyylikloridin yhdistelmänä jäykkä, elämätön runko, jonka pontit ovat huippukestäviä, runko ei elä ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden takia, eli lattian voi asentaa ilman liikuntasaumoja kiinni seinään. Se on erinomainen vaihtoehto mm. mökeille, joissa ei ole lämmitystä talvisin päällä. SPC-runko on tällä hetkellä edistyksellisin runko vinyylilattioissa. Sen iskunkestävyys on tiiviin rakenteen takia huippuluokkaa.

Koska runko on vahvempi, lattialle putoava veitsi/silitysrauta saattaa vahingoittaa pintaa, mutta se ei uppoa samaan tapaan lattiaan kuin HDF-runkoisilla vinyyli- ja laminaattilattioilla, eli kolhun syvyys on huomattavasti parempi laminaattiin ja vinyylikorkkiin nähden.

Rungon vahvuudesta ja tiiviydestä huolimatta sekä vinyylilattian että laminaattilattian pinnan pystyy kyllä tuhoamaan terävillä esineillä, kuten kivi huonekalun huopatassun alla jota raahataan, jolloin varmasti pintaan tulee naarmu. Vinyylilattiassa kolhut ovat rungon tiiviyden ja kovuuden takia huomaamattomampia, sillä kolhu jää usein pintaan eikä uppoa runkoon asti.

Kuva: Vasaratesti vinyylilattialle osoitti, että kovakaan isku ei läpäise pintaa ja paljasta runkoa pinnan alta, vaikka pintaan tuleekin jälki. Tämä johtuu tiiviimmästä rungosta joka ei anna periksi pinnan alla samalla tavalla, kuin HDF-runkoisissa lattioissa.

Rungolla on suuri merkitys lattian vedenkestävyyteen ja akustiikkaan

Laminaattilattia on tyypillisesti edullisempi kuin vinyylilattia. Tämä johtuu pääosin tuotannon matalista kustannuksista materiaalien suhteen. Lattian runko on hienorakenteisesta puukuidusta formaldehydillä eli liiman sideaineilla valmistettua kovaa HDF-puukuitulevyä.

HDF on erittäin kustannustehokas tapa luoda suhteellisen luja materiaali. Haittoihin kuuluvat mm. formaldehydihartsin leviäminen materiaalia sahatessa. Hengityssuojaimien käyttö on suositeltua sekä pintojen puhdistus sahanpurusta.

HDF-runkoinen lattia on altis kosteuden aiheuttamalle saumojen turpoamiselle ja kosteuden heikolle kestolle. Etenkin saumoista kosteus päästessään runkoon turvottaa lattiaa jopa 10-20 % eli lattia voi olla ruma ja entinen lyhyenkin kosteusaltistuksen jälkeen.

Osa laminaattilattioiden valmistajista myy laminaattilattioita ”vedenkestävinä lattioina”. Tämä on totta vain osittain: laminaattilattian pinta ei ime itseensä vettä. Ikävä kyllä pienellä präntillä vedenkestävyys taataan vain ”saumoihin/viisteisiin saakka”. Suomeksi tämä tarkoittaa, että saumojen/viisteiden kautta kosteus pääsee runkoon, minkä takia lattia on huonossa kunnossa nopeasti mm. eteisessä ja keittiössä sekä julkitiloissa, joissa kuljetaan talvella kengät jalassa.

Tällöin saumojen kohdalta lattian reuna kohoaa, sukat tai kengät tarttuvat pinnan laminaattikalvon teräviin reunoihin, sukat repeytyvät ja lattian kulmat lohkeilevat.

Google Trends: mitä lattiaa haetaan hakukoneessa eniten?

Kuva: Vinyylilattia (sininen) ohitti laminaattilattian (punainen) suosion Google-hakujen määrässä 2013-2014 taitteessa. Moni sisustaja/rakentaja etsii tällä hetkellä vinyylilattioita enemmän kuin laminaattilattioita, koska vinyylilattiat ovat osoittautuneet myös käytännössä ylivertaiseksi laminaattilattiaan nähden. Kuva Google Trends palvelusta jossa voi tehdä vertailuja eri avainsanojen volyymeille.

Vinyylilattioiden rungot

Vinyylilattioita on myös markkinoilla eri rungoilla. Suosituimmat rungot ovat PVC/LVT, SPC/WPC sekä HDF-runkoiset vinyylikorkkilattiat. Nyt tiedoksi lukijalle: olemme totta kai hieman jäävejä tässä suhteessa, sillä olemme tehneet periaatepäätöksen, ettemme kelpuuta HDF-runkoisia lattioita valikoimaamme laisinkaan. Moni valmistaja tarjoaa niitä meille, mutta tiedämme, että nämä HDF-rungolla valmistetut vinyylilattiat (ja laminaattilattiat) aiheuttavat reklamaatioita eniten ja sen takia olemme valinneet mallistoomme vain uudemmalla teknologialla valmistettuja PVC- ja SPC-komposiittirunkoisia lattioita. Tämän takia voimme tarjota huimat 10- ja 20-vuoden takuut myös lattioille, koska rungot kestävät huomattavasti paremmin elämistä.

PVC-lattian rungossa on 100 % vedenkestävää PVC:tä vahvistettuna lasikuituvahvikkeilla. Materiaalia ei tarvitse sahata vaan lankun katkaiseminen tapahtuu viiltämällä vinyylilankun pintaan mm. mattopuukolla pinnan rikkova viilto, sekä katkaisemalla lankku. PVC-runko lattiassa napsahtaa nätisti poikki. Tämän takia se on siisti ja helppo asentaa, eikä formaldehydihartseja leviä hengitysilmaan samaan tapaan kuin HDF-runkoisissa lattioissa.

SPC-komposiittirunkoiset lattiat ovat vielä pidemmälle jalostettu versio PVC-runkoisista vinyylilattioista. SPC eli Stone Plastic Composite -runkoisessa lattiassa on tuotannossa mukaan sekoitettu hienorakeista kiveä, joka antaa lankulle vahvemman rungon, ja eliminoi rungon elämisen. SPC-runkoista lattiaa voi siis huoletta asentaa isoon tilaan ilman liikuntasaumoja. Etenkin suurissa julkitiloissa SPC-runkoinen lattia on ehdoton ykkönen. Moni valitsee SPC-runkoisen lattian myös kotiinsa sen takia.

PVC- ja SPC-runkoiset vinyylilattiat tuntuvat jalan alla lähes identtisiltä. Pinta on yhtä lämmin PUR-pinta (polyuretaani) kuin kaikissa vinyylilattioissa markkinoilla. Rungon jämäkkyys voi tuntua askeleessa aavistuksen, etenkin jos alla olevan pinnan tasoitteessa on pieniä eroja. SPC siis antaa anteeksi jonkin verran alle jäävän pinnan epätasaisuuksia.

Hintavertailu

Hintavertailussa laminaattilattia voittaa lähes aina. Toisaalta vanha sanonta kuuluu, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Mikäli lattia menee huonoon kuntoon jo 3-5 vuodessa, on hyvä miettiä, kannattaako laatuun panostaa. Kaikki laminaattilattiat eivät automaattisesti ole edullisia. Laadukas laminaattilattia voi maksaa saman verran tai enemmän kuin edullisin uuden sukupolven vinyylilattiamme, mutta teknisesti häviää vinyylilattialle lähes jokaisessa kategoriassa jotka yllä listasimme. Edullista laminaattia harkitsevan kannattaakin miettiä, onko järkevää uusia lattiaa jopa 3-5 vuoden välein vai valita lattia, joka kestää erinomaisesti lattian takuun ajan 10-20 vuotta ja enemmänkin. Etenkin jos remontoi ja rakentaa itselleen, on lattia yksi tärkeimpiä investointeja jonka uusiminen usein ei ole ekologista tai järkevää kukkaronkaan näkökulmasta.

Ei kannata uskoa kaikkea tässä kirjoituksessa tekemäämme väitettä pureskelematta: tilaa ilmainen mallipala lattiastamme ja upota se veteen, hakkaa sitä vasaralla, rääkkää sitä vaikka rälläkällä, kokeile sitä paljaiden varpaiden alla ja vakuutu itsekin monen muun tavoin. Tilaa meiltä mallipalat ilmaiseksi.

× Lähetä WhatsApp-viesti