Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Kovapuulattiat

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Nopea toimitus kotipihaan jopa 1-5 arkipäivässä
Yli 2000 €:n tilauksille toimituskulut 0 €
Julkaistu 08.09.2022


Muovimaton poisto: parhaat vinkit ja ohjeet

Julkaistu 08.09.2022

Muovimaton poisto tulee usein ajankohtaiseksi sen ollessa "heikossa hapessa" tai muun tilan kokonaisvaltaisemman remontin yhteydessä. Suosionsa huipulla se oli 1970-luvulla Suomessa ja valitettavasti tuohon aikaan käytössä ollutta asbestia löytyy usein 1970- ja 1980-luvulla asennuksista. Näin ne olivat sisätilaongelmien aiheuttajia mm. liimojensa takia. Nykypäivänä muovimatot eivät enää sisällä asbestia, mutta aika ja teknologia ovat joka tapauksessa ajaneet tämän lattiamateriaalin ohi monen mielestä kun parempia vaihtoehtoja on tarjolla.

Näin muovimaton poisto tapahtuu tehokkaasti:

Muovimatot ovat lattiamateriaali, joka liimataan kiinni alustaan. Ajan saatossa liima on saattanut hapertua, joka helpottaa poistoa - toisaalta on myös mahdollista, että matto on hyvin kovasti kiinni, joka pidentää projektia ja aiheuttaa helposti lisäkuluja.

1. Huomioi mahdollinen asbesti!

Vuonna 2016 tuli voimaan asbestilaki, joka koskee kaikkia ennen vuonna 1994 rakennettuja kohteita. Mikäli aikomuksena on remontoida tätä vanhempaa kohdetta, tulee asbestikartoitus teettää ammattilaisella aina ennen remontin tai rakennuksen aloittamista. Kohteesta otetaan testit, ne lähetetään tutkittavaksi ja raportti määrittää jatkotoimenpiteet sen perusteella onko näytteessä havaittu asbestia vai ei.

Mikäli tilassa on viitteitä asbestin käytöstä, älä poista muovimattoa itse vaan tilaa ammattilainen paikalle. Asbestimattojen tunnuspiirteisiin kuuluu useampi kerros, joissa alin kerros hajoaa helposti mattoa irrottaessa ja jää usein alustaan osaksi kiinni (pinnalla on kuvioinnin sisältävä PVC-kalvo ja välissä kuviokerros). Kannattaa tarkistaa, onko asbestikartoitusta tehty taloyhtiöissä samaan tai muihin kohtiin aiemmin ennen kartoituksen aloitusta. Tämä tosin ei ole aina tae, että muovimatot ovat olleet identtisiä, jos siitä ei ole tarkkaa tietoa tai niitä on uudistettu eri aikoihin remonteissa.

2. Valmistele alue ja välineet poistoa varten

Jotta työ on turvallista aloittaa ja se sujuu mahdollisimman jouheasti, tyhjennä lattiatila kaikista huonekaluista, jalkalistoista, kynnyksistä, uunien eduspelleistä ja muista materiaaleista joka saattaisi pitää mattoa paikallaan. Etenkin mikäli lattia on asennettu suoraan betonin päälle, on poisto hyvin pölyistä työtä; voi olla hyvä sulkea alueen isoimmat sisätiloihin päin suuntautuvat ovi- ja tuuletusaukot muovilla, avata kaikki mahdolliset ikkunat ja varustautua itse hengityssuojaimella. Hanskat ja tukevat kengät suojaavat lisäksi tee-se-itse-työläistä.

3. Revi muovimatto irti varovasti

Mikäli liimaukset ovat hapertuneet vuosien saatossa, lähtee matto yleensä helposti irti. Riittää, että yhdestä kulmasta tai saumasta saadaan mattoa hiukan irti alustasta ja lopun voi repiä käsivoimin irti. Liimausten ollessa erittäin tiukassa, kannattaa työvälineiksi ottaa apuun puukko, leveä taltta ja kuumailmapuhallin. Petkele, leveä kirveen terä tai tasoituslastakin on varmasti avuksi. Kuumailmapuhallin auttaa liiman lämmittämisessä ja notkeuttamisessa, joka helpottaa sen poistoa - mutta älä anna liiman enää jäähtyä paikalleen sen lämmityksen jälkeen, vaan poista se heti! Joskus muovimatto ei lähde irti isoina paloina vaan on järkevämpi puukolla veistellä muovimatto kapeampiin soiroihin ja repiä ne yksittäin irti.

4. Puhdista ja viimeistele 

On tärkeää saada liima poistettua lattiasta, jotta tulevan lattian asennustyöt onnistuvat varmasti eikä esimerkiksi vetolujuudessa tai kuivattelussa tule ongelmia usean eri aineen sekoittuessa. Etenkin betonipohjaisessa lattiassa pohjustustuote ja vesieriste vaativat puhtaan pohjan käyttäytyäkseen oikein. Jäljelle jäänyttä liimaa voi poistaa lattian pinnasta lastalla, mattopuukolla, teräsharjalla, teräharjalaikalla tai muilla hiomalaikoilla. Erittäin hankalissa tapauksissa voidaan betonilattian osalta tukeutua jyrsimeen. Muista pitää imuri lähettyvillä, jotta pystyt samoilla vauhdeilla pitämään työtilan ja -ilman mahdollisimman puhtaana. 

Betonilattia tulee puhdistuksen jälkeen käydä lävitse ja paikata mahdollisien notkojen ja kolojen osalta. Tähän sopii nopeasti kuivuvat korjauslaastit tai muut tasoitteet, joista lisäneuvoja antaa paikallinen rautakauppa. 

muovimaton poisto

Vinyylilattia vai laminaatti muovimaton tilalle?

Kun koko muovimatto on saatu poistettua liimoja myöten ja pohjatyöt on viimeistelty, on monella mielessä kysymys mitä lattiamateriaalia muovimaton tilalle laitetaan. Viimeisten vuosien aikana valtaosa suomalaisista on vaihtanut laminaatista vinyylilattiaan, sillä laminaattilattian kylmyys, kopisevuus sekä huono iskun- ja kosteudenkesto ovat ratkaisevia kysymyksiä kestävää lattiaa valittaessa. Tutustu suureen lattiamateriaalien vertailuartikkeliimme ja opit mitä eroja eri lattiamalleilla on.

Vinyylilattiat ovatkin oiva vaihtoehto, sillä etenkin mallistomme SilentTECH-vinyylilattiat ovat 100 % vedenkestäviä ja niiden iskunkestävyys on omaa luokkaansa kivikomposiittirungon vuoksi. Lisäksi vinyylilankussa pinta on jalalle mukavan tuntuista polyuretaania ja integroitu askeläänieriste pitää huolen lattian hiljaisuudesta sekä asennuksen helppoudesta. Lattiamme saavat korkeassa 33 käyttöluokassa myös 20 vuoden takuun kotitalouskäytössä ja kuuluvat parhaaseen M1-sisäilmaluokitusluokkaan. Näin ne ovat myös allergikoille sopivia sekä HDF-, formaldehydi- ja ftalaattivapaita. 

Remontin päätöksiä vauhdittaaksesi tilaa useampi mallipala ilmaiseksi testiin ja tutustu asiakkaidemme ratkaisuihin!


 Lähetä WhatsApp-viesti