Vinyylilankut vertailussa: testimenestyjä-mallit eri sävyissä

Vinyylilankku on erinomainen tapa varmistaa, että kodin tai julkitilan yksi suurimmista ja näyttävimmistä pinnoista on paitsi tyylikäs myös käytännöllinen: vinyylilankku on ihanan lämmin paljaallekin jalkapohjalle. Lisäksi lattialta kannattaa edellyttää hyvää kulutuskestävyyttä: vinyylilankun pinta kestää erinomaisesti vettä ja erilaista mekaanista kulutusta, kuten kengillä kulkeminen, leikkivät lapset ja karvaiset ystävämme kynsineen eli koirat ja kissat. Totta kai jos tiputat siihen korkealta vasaran tai Nokia 3310 puhelimen, saattaa lattian pinta vaurioitua kovasta osumasta. Näin on minkä tahansa lattian kanssa.

Tutustumme tässä kirjoituksessa TM Rakennusmaailma -lehden testissä toiselle sijalle tulleeseen testimenestyjä-mallistoomme ja sen suosittuihin värivaihtoehtoihin ja kerromme sisustukseen liittyviä vinkkejä miten yhdistät ne eri tiloissa ja sisustuksissa. Kaikki tämän kirjoituksen vinyylilankuista on 228 mm leveitä, joka on todella näyttävä ja leveä lankkukoko. Aloitetaan vaaleammista sävyistä, jotka ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja vaihtoehtoja ennakkoluulottoman sisustajan kotiin.

Vinyylilankku OULU (yllä) on herkkä ja vähäeleinen. Se muistuttaa valkoöljyttyä tammea. Puunsyyt tulevat kuosista hienovaraisesti esille ja se on suurenakin pintana rauhallinen. OULU-vinyylilankku on erinomainen valinta jos suosit vaaleaa sisustusta ja etsit harmoniseen sisustukseen istuvaa lattiaa.

Vaalean vinyylilattian kanssa sopii erinomaisesti mm.

 • valkoiset lattialistat korostamaan lattian vaaleutta
 • vaaleat huonekalut ja tekstiilit, mikäli pidät harmonisesta ja pehmeästä tunnelmasta
 • lämpimät ja kylmät sävyt leikittelemässä toistensa kanssa (esim. murrettu keskitumma turkoosi ja beigeen taittuvat sävyt).

Vinyylilankku KUUSAMO (yllä) on myös vaalea mutta se tarjoaa pientä mielenkiintoa tekstuurissaan ja aavistuksen lämpöiseen taittuvassa sävyssään. Inspiraationa on toiminut aito tammi, jonka höyläyksen jäljet tekevät pinnasta yksityiskohtaisen tarkan ja uniikin. Pieni lämpö lattian värisävyssä antaa mahdollisuuksia hyödyntää muita puun sävyjä: ne näyttävät upeilta Kuusamo-lattian kavereina. Myös tummien huonekalujen ystäville Kuusamo tarjoaa mielenkiintoisen kontrastin joka ei ole liian raju: kokeile vaikka mustaa senkkiä tai lipastoa ja ihastut!

Vaalean lämpöisen vinyylilankun kanssa sopii mm.:

 • Ihanat lampaantaljat, jotka luonnonvalkoisena istuvat täydellisesti lattian kanssa
 • Musta-valkoiset matot, tuoden kontrastia ja kuvioiden rytmikästä iloa kodin henkeen
 • Tammiset huonekalut jotka korostuvat kauniisti vaalean lattian myötä

Vinyylilankku VAASA (yllä) on vaaleanharmaata rakastavan ihannelattia. On vaikea kieltää: harmaa on tullut jäädäkseen. Vaaleanharmaat ja tumman harmaat antavat erinomaisen kehyksen kodin sisustukselle. VAASA-lattian harmaan lisäksi pieni ripaus väriä tehosteena sekä aidon puun kuten tammilankkupöydän lämpö luo yhdistelmästä todella herkullisen, monipuolisen ja iättömän.

Harmaassa sisustuksessa mm.:

 • Voit leikitellä musta-valkoisella värimaailmalla hyvin monipuolisesti.
 • Harmaa korostaa muita sävyjä: upeat vihreät viherkasvit nousevat elementtiinsä, samoin muut sisustuksen tehovärit tekstiileissä, verhoissa ja matoissa.
 • Tehosta vaalean harmaata muutamalla tummanharmaalla elementillä: tehosteseinä, valaisin tai huonekalu.
 • Koivun väriset huonekalut antavat ripauksen lämpöä ja rikkovat monotonisen ilmeen, jota liika harmaus voi aiheuttaa.

Vinyylilankku TURKU on sukellus keskitummien sävyjen maailmaan. Se on lähes neutraalin harmaa lattia, jossa on aivan ripaus lämpöä sävyssä mukana. Lattia on monipuolinen sisustajan näkökulmasta: sekä vaaleat että tummat tekstiilit kuten matot ja verhot erottuvat kauniisti lattiasta. Kontrastia tarjoavan luonteensa takia se on täynnä yksityiskohtia: puunsyyt erottuvat yksityiskohtaisesti mutta ei liian päällekäyvästi. Isona pintana TURKU-lattia on silti rauhallinen.

Keskitumma lattia mahdollistaa mm.:

 • Ihanan leikittelyn pastellisävyjen kanssa: yhdistä turkoosia ja pinkkiä pastellisävyinä ja voit luoda erilaisia tunnelmia helposti tekstiileitä vaihtamalla.
 • Rakastatko tummia kalusteita? Keskitumma lattia sulauttaa tummat kalusteet tyylikkäästi huoneeseen, jolloin kontrasti ei ole liian suuri.
 • Keittiössä musta-valkoinen keittiö suuresta kontrastista huolimatta tuntuu rauhalliselta kun lattia edustaa tummuusasteeltaan välimaastoa.

Vinyylilankku ESPOO edustaa keskitummaa vaihtoehtoa, hieman lämpöisempään taittuvalla sävyllä. Mikäli sisustuksessa käytetään muuten kylmiä sinisen tai sini-harmaan sävyjä, tuo ESPOO-lattia mukavasti lämpöä sisustukseen. Sen pintatekstuurin sävyt ovat yksityiskohtaiset mutta silti rauhalliset. Mikäli huonekaluissasi on tummaa puuta sekä luonnonvalkoista eli hieman lämpöisempään taittuvaa valkoista sävyä, on Espoo ehdottomasti hyvä vaihtoehto.

Harkitse lämmintä keskiharmaata mikäli:

 • Pidät vaaleista tekstiileistä, kuten matot, sohva ja verhot. Saat keskiharmaan lattian avulla kauniin kontrastin vaaleille huonekaluille.
 • Haluat suuria kontrasteja: musta kirjahylly näyttää upealta, eikä liian synkältä kun lattia antaa sille pehmeän kontrastin.
 • Vaalean ruskea ja tumman ruskea nahkatuoli tai -sohva istuu kauniisti lämpimän lattian kanssa.
 • Kevennä lattian tuomaa lämpöä kylmillä sävyillä mm. seinän väreissä tai tekstiileissä

Vinyylilankku TAMPERE on tribuutti tammelle. Tammen ominaissävynä lämmin punertavuus on tässä klassikkomallissa esillä. Suomessa tammiparketit ovat suosittuja ja sen takia se istuu hyvin moneen sisustukseen. Voit sulauttaa tammen värin lattiasta myös muihin tekstiileihin: lämpimät sävyt ja muut tammen väriset huonekalut yhdistettyinä valkoisen kanssa tuovat raikkaan ja klassisen ilmeen.

Harkitse tammen väristä lattiaa näiden syiden takia:

 • Tammi on lämmin ja kotoisa, klassikko sisustajien keskuudessa jo vuosikymmenien ajalta.
 • Huonekalut joissa on tammea tai koivua istuvat värisävyiltään täydellisesti yhteen tämän lattian kanssa.
 • Käytä rohkeasti muita sävyjä, harmaat, valkoiset ja mustat – tammi sopii hienosti yhteen eri sävyjen kanssa
 • Markkinoilla on laajasti erilaisia tammen värisiä listoja.

Vinyylilankku LAPPI tuo tumma kaunotar. Kun haluat että lattia erottuu hyvin muista huonekaluista, mutta ei silti hyppää liikaa silmille, on tumman harmaa lattia rohkean sisustajan valinta. Valkoiset lattialistat sopivat erinomaisesti tummanharmaan lattian kaveriksi. LAPPI-mallin eläväinen pinta on erinomainen lemmikkitalouksiin joissa mahdollisesti on likaa ja karvoja: ne eivät erotu eläväisen lattian pinnalta niin paljoa, kuin vaalean lattian.

Tumma lattia antaa paljon mahdollisuuksia:

 • Valkoiset lattialistat korostavat kauniisti lattian esille.
 • Keittiön RST-harmaat ja mustat kodinkoneet istuvat täydellisesti yhteen tumman lattian kanssa.
 • Leikittele vaalean harmailla sekä luonnonvalkoisilla sävyillä, kuten samppanjan ja kullan sävyillä, jotka luovat luksus-tunteen kotiisi: melkein kuin olisit ylellisessä hotelli-sviitisissä!
 • Mustat huonekalut sulautuvat rauhallisesti tumman harmaan lattian kanssa yhteen.

Vinyylilankku PÄHKINÄI on pähkinäinen herkkupala. Suklainen, keskitumma lattia on arvokkaan näköinen ja sopii erityisesti esille suuriin pintoihin kuten olohuone. Pähkinäpuun kontrasti esimerkiksi vaalean koivun kanssa huonekaluissa antaa riittävän ison kontrastin eri puulajeille. Nyt onkin nähtävissä selkeä trendi huonekaluissa jälleen jolloin vaaleaa puuta olevat huonekalut ovat vallanneet suomalaisten kodit. Tällaiset huonekalut sopivat hienosti tummemman lattian kanssa, samoin kuin valkoiset ja täysin mustat.

 • Pähkinän värinen lattia tuo runsaasti lämpöä sisustukseen jolloin voit muilla tekstiileillä leikitellä muiden värisävyjen kanssa.
 • Hyödynnä mahdollisuus tuoda valkoista ja kylmiä sävyjä osaksi sisustusta monipuolisesti, voit helposti vaihdella huoneen tunnelmaa tekstiileillä.
 • Vaalean harmaat tapetit erilaisilla kuvioilla istuvat kauniisti tumman, lämpöisen lattian kanssa yhteen.
 • Vastavärinä raikas turkoosi tuo pirteyttä mm. makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen jo muutaman tyynyn tai viltin avulla.

Katso myös kuvia asiakkaidemme kodeista joihin vinyylilankkuja on asennettu, niin näet miltä ne näyttävät isoina pintoina!

× Lähetä WhatsApp-viesti